У Косівській громаді закриють дві малі школи, бо бракує грошей на зарплати вчителям


Загальний бюджет Косівської громади 269 мільйонів гривень, з яких приблизно 200 витрачається витрачається на освіту. Причина - розбалансована мережа закладів освіти.

Такі дані у мережі оприлюднив голова громади Юрій Плосконос, пише Бліц-Інфо. Відтак, вже зараз зрозуміло, що грошей на зарплати педагогів цього року знову бракуватиме. І мова йде про мільйони.

Як відомо, гроші на зарплати вчителям виділяють із державного бюджету. Цю освітню субвенцію розраховують за формулою, яка враховує кількість учнів, особливості місцевості та інші фактори. Для Косівської громади у 2021 це 127 мільйонів гривень з тих 200, що йдуть на освіту. Тож лише на зарплати цьогоріч бракуватиме мільйони гривень. Вже зараз мова йде про 13,6 мільйона гривень. Також частину з цих 200 мільйонів має додати міський бюджет. Це так звані витрати на утримання закладів - оплату за комунальні послугу, працю техпрацівників, інше. 

За словами міського голови, для Косівської громади такі витрати не по кишені. Додавати більше грошей з держбюджету громаді ніхто не планує, адже розрахунок за формулою нібито покриває всі витрати. Причина ж такої фінансової діри ховається у малокомплектних школах, де навчається невелика кількість учнів. Тож єдиним виходом є їхнє закриття. Саме це радить громаді департамент фінансів ОДА у відповідь на прохання виділити ще грошей на зарплати.

"Природньо, що чим менше шкіл і чим більша наповненість класів в цих школах, тим менше потрібно цієї субвенції. Для прикладу: є 30 учнів в населеному пункті. І є одна велика школа і одна малокомплектна. У великій школі, припустимо, у 8-му класі вчиться 25 учнів, а в малокомплектній 5 учнів. На утримання малокомплектної школи в рік витрачається приблизно 4-5 млн гривень. Вартість утримання одного класу, чи в ньому вчиться 25 учнів, чи 5 становить більш як 400 тисяч гривень на рік", - пояснює Юрій Плосконос.

Відтак, каже очільник громади, ліквідувавши малокомплектну школу, громада отримає ряд переваг - економію освітньої субвенції в розмірі 4-5 мійльнів гривень на рік, економію місцевого бюджету в розмірі 1 мільйона на рік. І, найголовніше, покращення якості освіти. 

"Щоправда, для того, щоб процес пройшов безболісно для учнів, нам потрібно купити шкільний автобус і підвозити учнів у велику школу. Але вартість автобуса становить 1,8 млн гривень і його купити можна за кошти зекономленої освітньої субвенції. Чому покращення якості освіти? Тому що зекономлені кошти освітньої субвенції ми можемо витратити на придбання сучасного обладнання, комп"ютери, спеціалізовані класи і т.д. Також зекономлені кошти субвенції можемо витратити на покращення матеріально-технічного стану школи, а це ремонт дахів, протипожежні системи, ремонт тих самих класів, на які часто-густо витрачають кошти батьки. Якщо приведемо у відповідність мережу, то вже в найближчі роки реальністю стане добудова навчального корпусу в Старому Косові, будівництво нових шкіл в Шепоті, Соколівці, Шешорах, нового корпусу в Пістині, тобто в населених пунктах, де велика кількість дітей, але жахлива ситуація з приміщеннями", - наголошує Плосконос.

Відтак, Косівська міська рада розпочала процес підготовки ліквідації деяких малокомплектних шкіл. Проти такого заходу виступають батьки дітей, які навчаються у цих школах. Втім голова громади переконує, що це не його забаганки, а державна політика і інших варіантів поки немає.  Як доказ наводить лист від департаменту фінансів Івано-Франківської облдержадміністрації. 

Загалом, за даними ОДА, в області налічується 121 малокомплектна школа. З них - дві у Косівській громаді. Це Пістинь-Царинська ЗОШ та Шешорівська початкова школа. 

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

Немає опису світлини.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!