У Косові судять військового за два розпиляні буки


У вівторок, 2 липня, в Косівському районному суді відбулося засідання у справі бойового медика 74 батальйону 102 бригади тероборони Івана Палійчука. Його судять за незаконну рубку лісу.

У серпні 2023 року після демобілізації Іван Палійчук звернувся до сільської ради села Бабин, аби отримати дозвіл на заготівлю дров. Село – не газифіковане, взимку домівки люди опалюють дровами, пише Репортер.

За два місяці дозволу від сільради Іван Палійчук так і не отримав. Восени вдарили морози. Аби обігріти хату, де проживає також дружина з 1 групою інвалідності, чоловік пішов до лісу, де розпиляв два буки. За його словами – вітроломи.

Після анонімного дзвінка у поліцію Івана Палійчука розшукали в лісі 5 працівників поліції, які задокументували правопорушення на місці. Чоловік нічого не заперечував. Написав пояснення.

У нього конфіскували дрова та бензопилу й виписали 567 тис грн штрафу – за два буки з діаметром пня у 56 см.

У селі немає газу. Хтось ховається від мобілізації і заготовляє дрова повним ходом. Ми з сином відвоювали по півтора роки на нулі. Я розпиляв два буки і мене карають по повній програмі, – говорить Іван Палійчук.

За його словами, слідчі обіцяли на словах, якщо він усе підпише і визнає свою провину, покарання буде мінімальним. Втім, справу передали до суду.

Івана Палійчука обвинувачують за ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України. Його загрожує 4 роки позбавлення волі, які можу замінити на умовний термін через те, що Палійчук є учасником бойових дій.

На судове засідання прийшли приблизно 50 побратимів Івана Палійчука і його сина, який також був бойовим медиком, але не в 74 батальйоні, а у 10 гірсько-штурмовій бригаді, аби підтримати й вимагати справедливого рішення.

Іван Палійчук свою вину визнає частково.

Каже, згоден, що пилив два повалені вітром буки на дрова, бо просто не мав іншого виходу. Але вважає, що штраф за два дерева – завищений.

Свідки на судове засідання  не зʼявилися. Суддя постановила спершу вивчити письмові докази. Відтак, наступне судове засідання призначили на 11:00 1 серпня.

Згідно із законом, суд приймає як обвинувальний, так і виправдальний вирок. Ми спеціально всіх запросили у зал суду. Ви все чуєте, – звернулася до присутніх на засіданні побратимів суддя Марія Крилюк і запевнила, що розгляд справи буде детальним. Зокрема, потрібно вияснити, чому два буки оцінили в таку велику суму.

Після суду побратими разом із Іваном Палійчуком вирушили до Косівського райвідділу поліції. Там до них вийшов спершу начальник слідчого відділення, заступник начальника поліції Володимир Боєчко. А після довгих перемовин – і слідчий Володимир Сенчук, який оформив документи на незаконну рубку.

У Косові судять військового

Військові вимагали, аби слідчий попросив вибачення за те, що не допоміг Івану Палійчуку, не підказав, як зменшити покарання, натомість – сприяв максимальному штрафу і передачі справи до суду.

Ви обіцяли, що допоможете, якщо ми все підпишемо. Ми на все погодилися, а ви навіть ніде не вказали, що ми з батьком – військовослужбовці. Майте хоч трохи поваги. Тепер татові дають 4 роки умовно і 570 тисяч штрафу. Що ми маємо робити? – говорить до слідчого син Іван.

Володимир Боєчко у розмові з людьми запевняв, що його підлеглий все зробив за законом, а питання зняття чи призначення покарання – це справа суду.

Побратими Івана Палійчука запевнили, що готові приходити на кожне засідання і навіть в більшій кількості, аби відстояти справедливість.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!