У Кракові відкрили виставку скульптур Пінзеля з костелу у Городенці


У Вавелі в Кракові Львівська національна галерея відкрила виставку скульптур Йогана Ґеорґа Пінзеля з костелу у Городенці.

Про це повідомили на facebook-сторінці Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького.

"20 червня у Королівському замку на Вавелі, Краків, Львівська національна галерея мала честь і приємність відкрити виставку скульптур Йогана Ґеорґа Пінзеля з храму отців місіонерів у Городенці на Івано-Франківщині. На жаль не всі роботи Пінзеля з того храму збереглися. А ті, що збереглися неймовірно покалічені - обезличені, обезголовлені… І це надало виставці неймовірного драматизму. Тому виставка про емоції… дякуємо нашим партнерам з Музею мистецтв Прикарпаття, який теж став партнером виставки - і голова ангела, яка є у Львові, вперше поєдналася з відрізаним тілом ангела, який зберігають колеги", - йдеться у повідомленні.

 

 

Костел у Городенці споруджено протягом 1743–1769 років на замовлення Миколи Василя Потоцького за проектом архітектора Бернарда Меретина у співпраці з «галицьким Мікеланджело» — скульптором Йоганом Георгом Пінзелем. Вважається першою спільною роботою двох митців і однією з найцінніших пізньобарокових пам'яток на території колишньої Речі Посполитої.

Йоган Пінзель для городенківського костелу створив 33 скульптури (із них 18 фігур – лише для головного вівтаря). У радянські часи більшість шедеврів понищили. На сьогодні в Городенці залишилася лише одна скульптура роботи майстра – фігура Діви Марії, встановлена перед костелом на високій колоні. Все, що вціліло, експонується в Музеї Пінзеля – філії Львівської галереї мистецтв, в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття (Коломия) та в Олеському замку.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!