У Львові робот-хірург вперше в Україні прооперував дитину


Робот-хірург Da Vinci вперше прооперував дитину у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. Операцію без жодного розрізу зробили 13-річній дівчинці з патологією кишківника.

Про це повідомив директор Львівської клінічної лікарні швидкої допомоги Олег Самчук у Facebook, пише Громадське.

Дівчинка народилася з патологією кишківника: ваду намагалися тричі усунути, але хірургічні втручання лише погіршували стан. У дівчинки розвинулася кишкова спайкова непрохідність, вона страждала від болю, що супроводжувався блювотою.

За допомогою робота-хірурга лікарі зробили три проколи, по вісім міліметрів кожен. У черевну порожнину розмістили камеру, яка транслювала на монітор зображення у тривимірній проєкції з 20-кратним збільшенням.

«Це все одно, що зазирнути всередину пацієнта, не розрізаючи його. Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві "руки" та ліквідовував множинні спайки з мінімальною травматизацією здорових тканин», — написав Самчук.

Операцію, яка тривала майже три години, проводили три лікарі. Самчук зазначив, що операція пройшла успішно — ранній післяопераційний період є задовільний.

«Дівчинку більше не турбують болі в животі, вона встає з ліжка й уже навіть ходить коридором. І хоча попереду у нашої пацієнтки ще тривала реабілітація, вона має хорошу перспективу назавжди забути про свою проблему», — підсумував директор лікарні.

Що це за робот?

Робот-хірург Da Vinci прибув до Львова зі США. Вперше він прооперував людину у грудні 2020 року.

Самчук розповідав, що лікарня буде застосовувати робота для видалення пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у гінекології та в кардіохірургії. Перед тим як почати роботу, робот мав пройти сертифікацію в Міністерстві охорони здоров'я.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!