У МОЗ опублікували список професій, для яких вакцинація від COVID-19 може стати обов’язковою


Міністерство охорони здоров’я України підготувало проєкт наказу, в якому перераховані професії, для яких профілактична вакцинація може стати обов’язковою.

Документ опубліковано на сайті Федерації профспілок України для обговорення, пише НВ.

У пояснювальній записці сказано, що, згідно зі ст. 12 закону Про захист населення від інфекційних хвороб, представники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження і розповсюдження інфекційних хвороб, підлягають обов'язковій профілактичної вакцинації.

Також сказано, що Європейський суд з прав людини в квітні 2021 року підтвердив законність обов'язкової вакцинації і те, що вона може бути необхідна в демократичних суспільствах, а також не суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Згідно з проєктом наказу, вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом міністрів, підлягають:

- співробітники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів;

- співробітники місцевих державних адміністрацій;

- працівники установ професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої, загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільних закладів освіти.

Список можуть розширити залежно від епідемічної ситуації.

22 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що МОЗ запровадить обов'язкову вакцинацію від коронавірусу для чиновників і працівників навчальних закладів.

Станом на 26 вересня, з початку кампанії з вакцинації в Україні від коронавірусу 6 781 525 людей отримали одну дозу вакцини, 5 458 838 — дві дози.

Зараз триває п'ятий етап вакцинації, коли щеплення може зробити кожен охочий віком від 18 років. В Україні роблять щеплення препаратами CoronaVac, Pfizer, AstraZeneca і Moderna.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!