У підручнику для 7 класу надрукували карту України без Криму


У новому підручнику з української мови для семикласників (автори Анастасія Онатій, Тарас Ткачук) надрукували карту України без Криму.

Про це написала літературна критикиня та книжкова оглядачка Тетяна Гонченко.

"Вгадайте, звідки ця карта України без Криму? У шкільних підручниках з української мови для 7 класу (авт. Онатій А. В., Ткачук Т. П.). Це надруковано прямо поруч з текстом гімну України. Переконатися можна ось тут в електронній версії на сайті Інститут модернізації змісту освіти", - написала Гончаренко.

Слід відзначити, підручники надрукували в 2024 році. Вони рекомендовані Міністерством освіти і науки України. 

Таке ж фото знайшли у паперовій версії цього підручника.

Одна з авторок підручника, Анастасія Онатій, відреагувала на цей інцидент. Вона просила вибачення за цю помилку та заявила, що піктограма України без Криму з’явилася через неуважність. Відтак, закликала вчителів та учнів до флешмобу - домалювати Крим на картах.

"Почну з головного: ми щиро визнаємо свій недогляд, піктограма у формі України без Криму потрапила в книгу через прикру неуважність. Недоперевірили, недогледіли — ми можемо назвати це по-різному, але факт лишається фактом: ми несвідомо зробили боляче людям і перепрошуємо за це. Крим наш, український — це беззаперечне твердження, і ми його проговорюємо чітко ще раз і готові робити це знов і знов. Нам важлива ваша думка, нам важлива єдність суспільства", - відзначає Онатій.

 Фактчекінгова ініціатива "Нота єнота" пояснює, як росія створює "мапаганду".

"Дійсно, рф з 2014 року активно займається мапагандою - поширенням зображень України без території Криму, а також без частини тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей. Мета мапаганди - закріпити в свідомості людей (особливо мешканців інших країн) сприйняття України без низки територій, яку захопила рф. Ось тут велика кількість прикладів мапаганди від Миколи Голубея, автора однойменного проєкту, який виявляє неправильне зображення карти України в багатьох іноземних джерелах. https://cutt.ly/keERDU4l. Як так сталося, що карта України без Криму потрапила в підручник? росіяни уже 10 років завантажують у різні фотостоки, а також онлайн сервіси іконки, зображення у різних форматах карти України без захоплених територій. Питання до тих людей, які відповідали за випуск посібника: як вони не звернули увагу на цю «деталь»?", - йдеться у дописі НотаЄнота.

Можливо, це малюнок: ‎товстий лорі та ‎текст «‎ПРИкЛАД МАПАГАНДИ Карта Украёни без Криму у пίдручнику 3 украёнськой мови Присп.в: Душу й Ti. I покажем اہپا 多保 اوپا‎»‎‎

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!