У "Свободі" запропонували різко скоротити кількість співробітників МВС


Чисельність міліції в Україні необхідно суттєво скоротити, а звільнені кошти направити на фінансування збройних сил.

Про це заявив народний депутат ВО "Свобода" Юрій Сиротюк, пише Rbc.

"За часів Януковича число міліціонерів в Україні було доведено до абсурдно великої кількості. На 100 тисяч населення припадало близько 800 правоохоронців, що майже вчетверо перевищувало рекомендації ООН. Це свідчить про те, як сильно минулий режим боявся власного народу", - підкреслив народний депутат.

За його словами, невиправдано великий штат міліціонерів потребував величезних коштів з держбюджету.

"Фінансування міліції набагато перевищувало фінансування Збройних сил України. Це призвело до того, що армія була фактично розвалена, адже й ті кошти, які на неї виділялися, нещадно розкрадалися. Якби українське військо отримувало такі ж кошти, як міліція, і ці кошти йшли за призначенням – на модернізацію, переоснащення, професійну підготовку військових, - то ми б не стикнулися з ситуацією, коли за умови фактичної війни з Росією армію довелося створювати буквально з нуля", - вважає Сиротюк.

На думку "свободівця", звільнені після скорочення штату міліціонерів кошти необхідно направити саме на фінансування Збройних сил України.

"Українське військо має фінансуватися на рівні не менше 5% від ВВП, тоді як минулого року ця цифра становила менше одного відсотка. Звісно, за ці гроші неможливо було провести ні переозброєння, ні технічне переоснащення. Лише стикнувшись віч на віч з ворогом, держава почала виділяти більш-менше вагомі кошти на армію, але ж модернізація війська не проводиться за тиждень чи навіть за місяць. На це потрібен значний час, якого в нас наразі немає", - підкреслив Сиротюк.

Крім того він вважає, що українські збройні сили мають будуватися за швейцарським зразком.

"В Швейцарії регулярна армія становить близько 20 тис. бійців. Проте в будь-який момент держава може призвати до лав збройних сил приблизно 2 мільйони резервістів, кожен з яких регулярно проходить військову підготовку, має вдома будь-яку зброю та вміє з нею поводитися. Така армія здатна протистояти будь-якій зовнішній агресії", - підкреслив народний депутат.