У вартість проїзду заклали трохи популізму


До іванофранківців приходить ще одне зростання ціни – на проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування. З 1 липня граничний тариф на проїзд складатиме 2 грн. 75 коп. у автобусах приватних перевізників, і 2 грн. у автобусах «Кароса» і «Вольво», що належать КП «Елекроавтотранс».

Довгоочікуване для приватних перевізників рішення, якого вони добивалися кілька місяців і заради якого навіть оголошували страйк, виконавчий комітет Івано-Франківської міськради ухвалив минулої середи. Далося це йому непросто…

Хоча тарифного питання і немає в порядку денному міськвиконкому, в залі засідань на третьому поверсі мерії – аншлаг. Головним чином, через присутність приватних перевізників, які звідкись знають, що їхнє питання буде включене першим. Так і стається. За пропозицією заступника міського голови Руслана Гайди, проект рішення «Про тарифи на проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування» міські урядовці розглядають першим.

Доповідає заступник директора Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Ігор Сенчук. Він акцентує на тому, що це питання є «актуальним, соціально значущим», воно неодноразово розглядалося на нарадах і зустрічах з перевізниками». Ініціаторами перегляду тарифів є перевізники, вони подали в департамент відповідні розрахунки. Залежно від маршруту, ціна проїзду складає від 2,75 до 4,60 грн., а на деяких маршрутах – навіть 5,20. За результатами перевірки цих розрахунків управлінням економіки, комунальний департамент підготував проект рішення, яким пропонується встановлення тарифу в розмірі 3 грн. Також передбачається обмеження часу безоплатного необмеженого перевезення пенсіонерів за віком з 11.00 до 14.00. При цьому 15-відсоткова (від кількості місць для сидіння в автобусі) норма для безкоштовного перевезення всіх пільгових категорій, визначених законодавством, залишається діяти протягом дня.

Крім того, Департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку пропонує в проекті рішення низку умов та норм для покращення якості перевезення пасажирів. До 1 вересня ц. р. перевізники повинні обладнати автобуси приладами GPS-контролю та відеореєстраторами, впровадити систему обілечування пасажирів та встановити компостери. Зі свого боку, комунальний департамент береться обладнати зупинки інформаційними табличками з номерами маршрутів та розкладами руху автобусів, а також облаштувати туалетами кінцеві зупинки.

Під час попереднього розгляду тарифного питання у проект рішення внесли пункт про підняття тарифу на проїзд в автобусах «Кароса» і «Вольво», що належать комунальному підприємству «Електроавтотранс», до 2 грн.

У проекті передбачалося, що рішення набуватиме чинності з моменту внесення змін у договори з перевізниками, тобто для кожного перевізника і обслуговуваних ним маршрутів – індивідуально. Однак у процесі обговорення і прийняття, здавалося б, уже погодженого всіма зацікавленими сторонами рішення воно несподівано зазнає суттєвих змін.

Нагадаємо, що 28 квітня відбулися відкриті громадські слухання з тарифного питання, де мешканці міста висловили багато претензій (паління і розмови по мобільному за кермом, хамство, неприбрані салони, масове з’їжджання з маршрутів у вечірній час тощо) до роботи маршрутних автобусів, але в принципі дали добро на підняття ціни проїзду до 3 грн. за умови покращення якості обслуговування. Тепер же деякі члени виконкому почали казати: спершу усунення недоліків – відтак підняття тарифів. Натомість заступник мера Руслан Гайда обіцяє, що для контролю за роботою перевізників їздитимуть оперативні групи і якщо якісь умови не будуть виконані – договори розриватимуться.

Напередодні довелося чути, що членам виконкому від «Свободи» спущена вказівка аж з самого Києва підвищення тарифу не підтримувати. Так це чи ні – залишається загадкою, але грім з ясного неба прогуркотів саме зі «свободівського» боку. Молодий, але дуже діяльний секретар міської ради, «свободівець» Микола Вітенко раптом пропонує встановити тариф на проїзд у розмірі 2 грн. 50 коп., вважаючи, що це «достойний компроміс». Міський голова Віктор Анушкевичус дещо спантеличений, але поставити пропозицію на голосування мусить. Вона не набирає достатньої кількості голосів, та пропозиція про тариф у розмірі 3 грн. також не отримує достатньої підтримки. «А якщо – 2,75?» – мер пробує намацати компроміс у ситуації, що склалася. «2,10… 2,15…» – сміються на гальорці представники перевізників.

Голова Асоціації перевізників Василь Бамбуза встає і нагадує присутнім, що дизпаливо зросло в ціні на 200%, та просить підняти тариф до 3 грн. А громадський активіст Роман Островський, який хоч і «прийшов не на це питання», пропонує тарифи поки що не піднімати. На його думку, треба, щоб спершу перевізники виправили недоліки, а мешканці на наступних громадських слуханнях підтвердили, що їхні вимоги виконані. «Що заважало перевізникам обілечувати пасажирів дотепер?.. Чому спонсорували нелегальні схеми?..» – риторично запитує Островський. Мер оголошує п’ятихвилинну перерву, яка затягується на півгодини.

Відтак все відбувається дуже швидко. Віктор Анушкевичус пропонує новий варіант рішення. З 1 липня тариф становить 2 грн. 75 коп. До цього часу перевізники усувають всі недоліки. Час безоплатного необмеженого перевезення пенсіонерів залишається звичним – з 10.00 до 16.00. Все решта – як записано в проекті рішення. Члени виконкому голосують – рішення прийнято.

На обличчях перевізників, які повільно і мовчки покидають зал засідань, м’яко кажучи, розгубленість. Здається, ніхто толком ще не усвідомлює, що сталося. Вони засмучені, що підняття тарифу відтермінували на місяць, що водії повинні будуть видавати здачу копійками. Що робити далі – поки що не знають…

Ситуацію погодився прокоментувати голова Ради підприємців Івано-Франківська Петро Строїч: «Як на мене, рішення не зовсім коректне, хоч в принципі якийсь компроміс, на думку виконкому, знайдений. Справа в тому, що рішення про тарифи – це є регуляторний акт, який проходить певну процедуру. Коли була конфліктна ситуація, відбулося засідання Ради підприємців. Запрошувались перевізники, представники влади, Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку, який цей проект готував. І ми знайшли спільне рішення, знайшли точки дотику. Потім відбулися громадські слухання, без яких проект рішення апріорі не може бути винесений на виконком. І якраз громадські слухання узгодили позиції всіх сторін. Мешканці сказали: так, ми готові платити 3 гривні за умови, що перевізники будуть гарно нас обслуговувати. Тобто вони поставили певні вимоги. Перевізники погодилися, і департамент також. Тобто всі три сторони погодилися, а виконком, як на мене, прийняв трошечки, знову ж таки, популістське рішення».

 Галицький кореспондент