Україна готує план дій на випадок припинення допомоги від США – Bloomberg


Україна створює план дій на випадок припинення допомоги від Сполучених Штатів.

Зокрема мовиться про розширений продаж внутрішніх облігацій, підвищення податків і скорочення витрат, щоб закрити прогалину у своєму бюджеті, намагаючись отримати гроші від Міжнародного валютного фонду, пишуть Букви з посиланням на Bloomberg.

За даними ЗМІ, відповідний українські урядовці запропонують МВФ наступного тижня. Ці заходи необхідні для того, щоб гарантувати МВФ, що Україна може обслуговувати свої борги, якщо союзники не нададуть допомогу, що є умовою для її кредитної програми на суму 15,6 мільярда доларів.

Співробітники МВФ разом з керівником місії фонду в Україні Гевіном Греєм приїдуть з триденним візитом до Києва 12 лютого, перед офіційними переговорами щодо України в Польщі, повідомили джерела.

Візит відбувається напередодні перегляду кредитної програми МВФ, який розпочнеться у лютому та розблокує транш допомоги у розмірі 900 мільйонів доларів.

Міністерство фінансів України та Нацбанк України остерігаються, що рада директорів МВФ не схвалить наступну виплату кредиту без фіскального плану, якщо кошти США все ще будуть заблоковані. За програмою МВФ, цьогоріч Україна повинна отримати 5,3 млрд доларів.

У випадку припинення допомоги від США, ключовим джерелом фінансування буде розширення внутрішніх державних запозичень. Українські банки є високоліквідними, і уряд очікує, що вони продовжуватимуть інвестувати готівку, яку вони утримуються через ризик війни, у високодохідні державні облігації.

За підрахунками українських посадовців, це можу принести в бюджет України принаймні 5 млрд доларів у 2024 році. Посадовець додав, що уряд також може підвищити податки або ж скоротити витрати у разу необхідності.

МВФ схвалив чотирирічну позику для України минулого року, це вперше було надано позику країні, яка перебуває у стані війни. Програма була узгоджена з Європейським Союзом, США та іншими країнами G7, які пообіцяли фінансову допомогу для покриття дефіциту бюджету України.

Виконавча рада МВФ схвалила виділення Україні 900 мільйонів доларів у грудні та закликала інші країни та кредиторів виконати свої обіцянки, які минулого року склали 122 мільярди доларів. Пакет ЄС вартістю 50 мільярдів євро був остаточно затверджений минулого тижня.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!