Україна та Європейський інвестбанк підписали кредитну угоду на 400 млн євро


Україна і Європейський інвестиційний банк підписали кредитну угоду обсягом 400 млн євро для розвитку та відновлення муніципальної інфраструктури країни.

Про це повідомляє УНІАН.

Угоду підписали міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко й віце-президент ЄІБ Ласло Баранай під час колегії Мінрегіону.

«Ця угода є безпрецедентною у зв'язку з тим, що це гроші, які надходять на комунальні підприємства, і це найдешевші гроші. 30 років у валюті (термін кредитної угоди – ред.) на відновлення водопостачання, 22 роки – на теплопостачання, пільговий термін, а це 5 і 8 років (для тепло- і водопостачання – ред.), протягом якого комунальні підприємства не платять за кредитом, дуже низький відсоток», – сказав Зубко.

За словами міністра, кредитні кошти дадуть можливість відновити і модернізувати муніципальні комунікації без необхідності підвищення тарифів для споживачів.

Своєю чергою, Баранай наголосив, що основною метою кредиту є підвищення енергоефективності комунікацій в умовах перебоїв поставок енергоресурсів і фінансової кризи.

«Кошти буде спрямовано на поліпшення якості застарілої радянської системи комунікацій, яка є вкрай неефективною», – сказав віце-президент ЄІБ.

Залучені кошти інвестують у централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання, централізоване і нецентралізоване питне водопостачання, водовідведення, енергоефективність будівель, а також у зовнішнє освітлення населених пунктів та поводження з побутовими відходами.

Нагадаємо, Рада директорів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) затвердила рішення про надання Україні кредитів на загальну суму 1 млрд євро як частини пакета у 3 млрд євро спеціальних заходів для країни на період 2014-2016 рр.