Українські студенти і журналісти зможуть їздити в Європу без віз


На зустрічі з єврокомісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле, яка відбудеться цього тижня у Києві, обговорять питання безвізового режиму з Європою для українських студентів і журналістів.

Про це «Вістям» повідомило джерело в Кабміні.

На думку експертів, такий крок з боку ЄС цілком можливий: «Попри те, що Україна не виконала вимоги щодо прийняття антидискримінаційного законодавства, і залишилася позаду Молдови та Грузії (до кінця березня ці країни повинні пройти всі процедури впровадження безвізового режиму. - Авт.) , якраз зараз в якості політичного жесту ЄС може піти на такий крок стосовно українських студентів, журналістів і, можливо, науковців», - сказав голова підкомітету ВР з питань євроінтеграції Володимир Курінний.

Глава громадської організації «Європа без бар'єрів» Ірина Сушко вважає, що перспективи не такі райдужні: «Перешкодою можуть стати міграційні настрої українських громадян, які з'явилися у зв'язку з останніми подіями, а також можлива реакція Молдови та Грузії, які для встановлення безвізового режиму пройшли певний шлях», - говорить Сушко.

Водночас, за її словами, для такого нововведення потрібна політична воля трьох інстанцій: Єврокомісії, Європарламенту та Ради Європи. «І якраз Рада Європи налаштована щодо спрощення візового режиму найбільш критично. Але якщо Європа зробила крок від декларації до дій - це вже добре. Навряд чи результат буде протягом декількох місяців, оскільки рішення приймає не Фюле», - додала експерт.

Репортер