Український солдат-гей заявив про цькування від співслужбовців


23-річний солдат контрактної служби Збройних сил України заявив, що співслужбовці вкрали його приватні фото і цькують його через сексуальну орієнтацію. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала Міністерство оборони розслідувати інцидент.

Про інцидент 23-річний солдат Влад розповів громадській організації «Центр прав людини Zmina», пише Громадське.

Військовий вже 2,5 року служить за контрактом у ЗСУ в Одеській області. Чотири місяці тому його відправили на бойове чергування до Запорізької області, де й трапився інцидент. 

Влад розповів, що 14 листопада один зі співслужбовців попросив у нього телефон, щоб зателефонувати рідним. Але виявилося, що натомість він нишпорив пристроєм.

Влада покликали до кімнати, де були шестеро його співслужбовців. Вони показали фото та скриншоти листувань солдата, з яких було зрозуміло, що він гей.

Щоб його відпустили, Влад запропонував купити строковикам декілька блоків сигарет, але ті, за його словами, почали вимагати горілку та «накрити поляну». Натомість контрактник звернувся до командування. 

Реакція командування

За словами Влада, начальник штабу наказав відібрати у всіх строковиків телефони, бо там був «компромат» на військового. Але щойно начальник штабу поїхав, командир батареї віддав телефони.

«Після цього шестеро строковиків із моєї батареї назвали мене п*дором на вечірній перевірці перед усім дивізіоном, а наступного дня  на ранковому шикуванні», ㅡ розповів військовий.

Влад розповів, що написав рапорт про цькування і погрози, але це не допомогло. Так, комбат Влада, за його словами, заявив, що присутність ЛГБТ-людей в армії є «неприйнятною».

Наразі хлопця відселили та заборонили іншим називати його «п*дором». Однак солдат заявив, що побоюється за своє життя.

Що каже омбудсменка?

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова нагадала, що, згідно з Конституцією України, людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.

А заборона будь-яких форм дискримінації зазначена також у Загальній декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також законом «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Денісова просить міністра оборони взяти під особистий контроль питання розслідування інциденту, зокрема щодо дій командира батальйону.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!