Українці, які постраждали від рашистів, можуть отримати компенсацію до 30 тисяч євро


Кожен громадянин України, який постраждав від російської агресії, може отримати компенсацію від 5 до 30 тисяч євро. Для цього потрібно подати заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Сформувати таку заяву можна онлайн через відповідну електронну систему.

Система вказує перелік ситуацій, які дають право звернутися до ЄСПЛ: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування, насильницьке зникнення людини тощо. Платформа спрощує подання заяви, бо вже містить усі необхідні поля для заповнення і підказує, що саме потрібно вказати. 

Щоб подати позов до ЄСПЛ, необхідно заповнити форму на сайті, завантажити необхідні документи, роздрукувати та надіслати заяву в одному з відділень Укрпошти. 

При заповненні заяви автоматично сформується адреса ЄСПЛ, яку необхідно наклеїти на упаковане відправлення у відділенні. Поштові послуги для відправника є безоплатними.

Також можна заповнити заяву за родича, якщо він не може подати її самостійно.  Термін розгляду заяви може становити від одного року, вірогідність отримання компенсації є високою. 

Важливо: заяву потрібно встигнути подати протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше від 16 січня 2023 року.

Електронну заяву для формування заяви до Європейського суду з прав людини запущено швейцарсько-українською Програмою EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Для отримання консультації зверніться до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у вашому місті: https://helsinki.org.ua/advice-centres/

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!