Умів запалювати людей: спогади друзів про загиблого пластуна Назара Лугарєва


Навчати, ділитися досвідом, вчитися і зроджувати нові покоління, готові до борні за Україну — так він казав про свою мотивацію

На Запоріжжі 7 грудня загинув керівник Івано-Франківського Пласту Назар Лугарєв. Під час виконання бойового завдання Назар потрапив під мінометний обстріл біля Гуляйполя, разом з ним полягли два побратими, пише Укрінформ.

«Не віримо, що ти уже не з нами. Не віримо, що не почуємо більше твоїх настанов, порад і метафор! Обіцяємо, що виконаємо усе, що ти просив і про що мріяв. Немає слів, немає емоцій, щоб описати усю біль, сум, що відчуває зараз кожен, хто тебе знав. Ти завжди у наших серцях, Лу».

Фото: Фейсбук Nazariy Luharev

Так написав Івано-Франківський Пласт, коли там довідались, що на війні не стало їхнього станичного, виховника «Лісових чортів» на псевдо "Вертихвіст", який організував десятки пластових таборів, подій та вишколів, Назара Лугарєва.

Фото: Фейсбук Natali Loza

«Я жодного разу не бачив його без посмішки… Він говорив хлопцям, що вони як пальчики, які мають зібратись у кулак, щоб добре дати по пиці москалю. З таким настроєм він поїхав на фронт», - розповідає старший пластун Денис Жарков.

У 2013 році після строкової служби в армії Назар підписав контракт із ЗСУ і захищав українську землю на Донбасі. За його плечима були роки служби в десантно-штурмових військах. Назар був інструктором з повітряно-десантної підготовки та інших вузьких спеціальностей, притаманних кадровому військовому.

Фото: Фейсбук Nazariy Luharev

«В армії я був керівником і це є те, чим хочу займатися: навчати, ділитися досвідом, вчитися і зроджувати нові покоління, готові до борні за Україну!», - так пояснював Назар Лугарєв свою мотивацію очолити Івано-Франківський Пласт у 2018 році.

У 2022 він знову взяв до рук зброю, аби дати відсіч російським агресорам. На той час Назар Лугарєв був студентом 2-го курсу магістратури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, де вивчав політологію. У боях в Запорізькій області брав участь як головний сержант 1-го стрілецького взводу 2-ої стрілецької роти 78-го окремого батальйону 102-ої окремої бригади ТрО імені полковника Дмитра Вітовського.

Фото: Фейсбук Nazariy Luharev

«Нам здавалося, що з таким досвідом, з військовою кар’єрою, зі знаннями і навичками Назар, умовно, був у більшій безпеці. Але, на жаль, так не є… Це був талант. Складні речі він вмів пояснити реально на пальцях. Своєю іскрою, мріями та ідеями він умів запалювати людей довкола», - пригадує пластун Іван Пукіш.

Фото: galka.if.ua

«Назар загинув за нас, за Україну. Мріяв про перемогу, мирне небо і марив вихованням свідомої молоді. Він встигав бути всюди, допомогти та підтримати усіх. Він був найкращим з кращих. Він навчив нас любити себе, любити рідних, друзів і бути собою. Пишаємось тобою, наш Героє!», - написав Пласт Івано-Франківська.

Фото: galka.if.ua

12 грудня родина Назара Лугарєва отримала найвищу пластову нагороду, що надається посмертно за геройський чин — Залізний Пластовий Хрест.

Фото: galka.if.ua

Фото: Фейсбук Тарас Зень

Назара Лугарєва поховали на Алеї Слави Івано-Франківського міського кладовища у Чукалівці. У Героя залишилася дружина Мар’яна та син Данило.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!