Уряд спростив виплату одноразової грошової допомоги для військових та їхніх родин


Кабінет Міністрів спростив порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги пораненим військовослужбовцям та членам родин загиблих захисників і захисниць. Відтепер Міністерство у справах ветеранів самостійно призначатиме пораненим військовим і родинам загиблих захисників і захисниць одноразову грошову допомогу. Виплата допомоги здійснюватиметься безпосередньо на банківський рахунок отримувача.

Також спрощується процедура подання документів, щоб отримати компенсацію: необхідні документи можна надіслати Міністерства у справах ветеранів поштою або через Дію. Можна також подати особисто через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи). Список необхідних документів для різних випадків і форм подання можна знати за посиланням (сторінки 4-9).

На думку аналітиків Центру спільних дій, новації від уряду зменшать бюрократичну тяганину, адже раніше рішення про виплати ухвалювала міжвідомча комісія, а гроші виплачували органи соціального захисту населення.

Уряд також збільшив суми виплат. Так, грошова допомога для родини у випадку загибелі військового становитиме 750 прожиткових мінімумів – це 2 мільйони  271 тисяча гривень. Йдеться про компенсації, коли військовий загинув у період військової служби. Раніше у таких випадках виплачували 500 прожиткових мінімумів, тобто 1 мільйон 300 тисяч гривень.

Для поранених військовослужбовців збільшено компенсації залежно від групи інвалідності:

I група – 1 млн 210 тис. грн;

II група – 908 тис. грн;

III група – 757 тис. грн.

Водночас аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова нагадує про необхідність не лише точкових рішень, а й розроблення цілісної ветеранської політики, яка б враховувала реальні потреби учасників бойових дій, а також – політики памʼяті для належного вшанування подвигу загиблих захисників і захисниць.

“Зміни в порядку призначення та виплати одноразової грошової допомоги – важливий крок для підтримки військових та їхніх родин. Водночас нам необхідно системно підходити до формування ветеранської політики та забезпечення належного рівня соціальних послуг”, – підсумовує юристка.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!