В Долині таки ліквідують "Теплий дім"


Депутати обласної ради проголосували за ліквідацію Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім».

Як пояснив у своєму виступі очільник обласної служби у справах дітей Іван Ковалик, в області існують два однакові заклади в Тлумачі і Долині, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"У зв'язку зі зміною адмінтерустрою та розширенням форм виховання дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування постала необхідність ліквідації такого закладу в Долині. Ми запланували в цьому році всіх сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування влаштувати в сім'ї. Моя позиція, що жоден заклад, яким би чудовим він не був, не замінить сім'ю. Цього року жодна дитина не влаштована в інтернат. Що ж стосується дітей, які проходять там реабілітацію, то вони зможуть і надалі отримувати допомогу, але вже у новоствореному закладі, який буде належати громаді", - пояснив Ковалик. 

Частина дітей-сиріт, які потребують реабілітації будуть переведені в Долішньозалучанський ліцей на навчання. Там облаштували окремий корпус і всі умови для навчання таких дітей. Але жити діти будуть в сім'ях.

Опісля надали слово представниці колективу "Теплого дому" пані Наталі. Вона зауважила, що за час існування закладу 8 вихованців змогли самостійно отримати вищу освіту.

"Спочатку ми працювали, як дитячий будинок. З 2017 року ми припинили свою діяльність як інтернат. Зараз у нас статус обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей. Ми просимо зберегти наш заклад, щоб ми могли далі надавати допомогу дітям. В нас є п'ять відділень, хороша база", - звернулась пані Наталя. 

Під час обговорення депутати постійно наголошували на тому, що заклад є показовим і там кращі умови, ніж у Тлумачі. Навіть внесли пропозицію створити спеціальну комісію, яка проаналізує обидва заклади. Також пропонували взагалі зняти питання з розгляду, мовляв, де гарантія, що дітей влаштують в сім'ї, краще хай залишаються в цьому закладі.

Як зауважив заступник голови обласної ради Василь Гладій,  в залі немає жодної людини, хто б не переживав за права та інтереси дітей. Єдина різниця полягає тільки в підходах в якому напрямку їх реалізовувати.

"Якщо ми говоримо про майно, то проблеми тут немає. Долинська міська рада готова взяти його на баланс і створити міський заклад. Що стосується працівників, то я вчора зустрівся з міським головою Долини, який запевнив, що всіх працівників працевлаштують в новому закладі, адже це кваліфіковані фахівці. Проблема тільки в тому, як краще буде дітям. Найкраще їм у біологічній сім'ї. Але є різні обставини коли її звідти вилучають. І тоді дитина може потрапити у притулок, або патронатну сім'ю. Для дитини краще патронатна сім'я. У нас таких є вже 8 і ще стільки ж проходять навчання. Їх фінансують з державного бюджету. Якщо не можемо влаштувати в такі сім'ї, то влаштовуємо їх у центри соціально-психологічної реабілітації. Таких є два у Франківську і Медині. Це тимчасове рішення. Якщо дитина не може повернутися в сім'ю, то вона набуває статус. І тоді дитину усиновлюють, беруть під опіку, піклування, влаштовують в дитячі будинки сімейного типу, або передають на утримання в родичів. Останній варіант - центри соціальної підтримки дітей і сімей. Ми є дині в Україні де є так обласні центри. А знаєте чому? Бо діти мають лишатися в громаді, а не їхати з одного краю області в інший. Тому такі центри мають утворюватися в громаді. Тож коли будемо голосувати маємо думати про інтереси дітей", - закликав заступник голови облради.

Після обговорення питання поставили на голосування. За результатами голосування 47 депутатів проголосували "За". Тож заклад таки ліквідують.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!