В Івано-Франківську активно розкуповують шкільну форму


1 вересня вже не за горами, тому на франківських ринках активно купують шкільну форму. Для тих батьків, які ще не встигли придбати формене вбрання до школи, зараз настала «гаряча пора».

Зараз на місцевих ринках та у крамницях можна зустріти багацько дітей, яких матері змушують міряти шкільну форму. Адже форма є обов’язковим предмет одягу сучасного школяра.

Якщо для хлопчиків з фасонами форми все більш-менш традиційно, то для дівчаток представлений широкий вибір: різноманітні сарафани, плісировані та спідниці з рюшами, піджаки з логотипами чи брошками.

Зазвичай продають шкільну форму синього або бордового кольору. Як кажуть продавчині більший попит на сині, але все залежить від шкільних традицій. Ціна форми як для дівчат так для хлопчиків залежить від виробника і стартує від 250 гривень. Приміром, для хлопчиків форма коломийської фабрики коштує 395 гривень, волинської фабрики – 455 гривень. За форму хмельницького виробництва потрібно заплатити від 370 до 400 гривень, львівського - від 400 до 450 гривень. А от форма з Польщі коштує від 450-ти гривень і вище.

«Я своїй старшій дочці купувала польську форму фірми «Росса», брала комплектом - спідниця, піджак, штани. А ще,  окремо сарафан. Вистачає форми на 2 роки, не кошлатиться і дуже гарно носиться, враховуючи, що треба часто прати. Ціна за форму (спідниця і піджак) - 450 гривень, а спідниця і жилетка - 380 гривень, сарафан - 280 гривень. Колір форми тільки синій, інших кольорів ця фабрика не шиє», - розповідає мешканка Івано-Франківська Світлана.

У розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» продавчиня Ірина зауважує, що шкільна форма синього кольору є найбільш популярною. Хоча, каже жінка, нерідко запитують й зелену, оскільки в нашому місті є одна школа, в якій школярі повинні носити саме такий колір форми. А фасон великого значення для покупців немає.

«Ми раніше купували форму Хмельницької фабрики "Helena" на базарі, то я була дуже задоволена. І пошиття гарне, і носилося прекрасно і тканина містила 40% шерсті. А тепер моя донька підросла, і на неї таких форм уже немає. Тому доводиться шукати іншого виробництва», - розповідає франківчанка Олеся.

Ще один обовязковий атрибут до форми - блузка чи сорочка. Біла сорочка для хлопчика на ринку коштує від 110 до 135 гривень, блузочка для дівчинки - від 110 до 180 гривень. Сарафан чи спідниця вартує від 200 до 225 гривень.

В центральному міському універмазі ціни не дуже відрізняються. Для дівчаток синій сарафан і піджак коштує 365 гривень. Окремо спідничка 225 гривень, сорочки від 180 до 250 гривень

В  магазині форма коштуватиме дорожче. Наприклад для хлопчика 7 років шкільна форма англійського виробництва, яка складається з штанів, піджака і сорочки коштуватиме 560 гривень. За турецький піджачок для «першачка» доведеться заплатити 365 гривень, а також додатково за штани 225 гривень, тобто майже 600 гривень за комплект. До слова, там теж покупців вистачає.