В Івано-Франківську близько 150 наркоманів отримують замісну терапію


Прикарпатські наркомани вже кілька років мають можливість отримувати безкоштовну «дозу». Мова йде про замісну підтримувальну терапію (ЗМТ).

В Україні ще кілька років тому боротися з поширенням ВІЛ/СНІДу серед наркоманів вирішили за допомогою замісної терапії.

Її суть полягає в тому, щоб ін’єкційним наркоманам щоденно і легально видавати таблетки «Метадон», які мають ту ж саму дію на головний мозок, що й опій. На таку «дозу» можуть розраховувати ті наркозалежні, що вже кілька разів пробували вилікуватись, але так і не змогли «зіскочити з голки».  

За словами лікарів, заміна нелегальних наркотиків легальними допомагає наркоманам поступово повертатися до «нормального життя»: знайти роботу, налагодити стосунки з родиною, зменшити ризик поширення ВІЛ/СНІДу.

Крім того, вважається, що ЗПТ допомагає зменшити кількість злочинів, скоєних наркоманами. Адже їм вже не потрібно думати, де дістати грошей на наркотики.

Як повідомили кореспонденту «Бліц-Інфо» в Івано-Франківському обласному наркологічному диспансері, в місті близько 150 чоловік приймають замісну підтримувальну терапію.

Гроші на придбання легального наркотику виділяє незалежна організація  «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні». В загальному «лікування» одного наркомана в рік обходиться організації у 80 доларів. Відповідно, замісна терапія для прикарпатських наркоманів вартує близько десяти тисяч гривень в рік.

До речі, ще однією з переваг замісної терапії називають можливість з часом відмовитись від «Метадону» раз і назавжди. Щоправда, такі випадки в Івано-Франківську ще не траплялись.