В Івано-Франківську два дні безкоштовно обстежуватимуть на рак шкіри


До 25 квітня по всій Україні проходитиме акція «Національні дні діагностики раку»: в понад 700 державних і приватних клініках кожен охочий може перевірити у себе наявність меланоми і немеланомних пухлин.

В Івано-Франківську такі профілактичні огляди можна буде пройти в обласному клінічному дерматовенерологічному диспансері, передає кореспондент «Бліц-Інфо».

Як розповіла головний лікар обласного клінічного дерматовенерологічного диспансеру Іванна Цідило, рак шкіри на сьогодні є найзлоякіснішим з-поміж усіх пухлин, адже надзвичайно швидко метастазує. Поки світова медицина шукає дієві методи лікування цієї недуги, тому чи не єдиним виходом є рання діагностика і профілактика. Тим паче виявлення раку шкіри на першій стадії дає надію на довгі роки життя.

Заступник головного лікаря ОКОД Павло Семенів розповів про основні застереження. Перш за все, попередив про небезпеку деяких косметичних кабінетів. Медик навів кілька плачевних випадків, коли так звані спеціалісти в косметичних кабінетах займалися лікуванням новоутворень на шкірі, зокрема різними методами припікання, що й призвело до трагічних наслідків. Варто пам’ятати, що такі утвори можуть бути початком ракової недуги, яка потребує лише хірургічного втручання. Тим паче українське законодавство не затверджує, що в косметичних кабінетах обов’язково повинні працювати лише спеціалісти принаймні з медичною освітою.

Ще одне застереження: надмірне захоплення сонячними променями і соляріями. А дітям узагалі заборонено засмагати до трирічного віку.

Також Павло Семенів згадав про безглузде самолікування, наприклад використання екстракту чистотілу, що теж може призвести до небажаних наслідків.