В Івано-Франківську найлегше знайти роботу продавцям та кухарям


На носі – закінчення навчального року і випускники шкіл та їхні батьки задумуються над тим, яку професію обрати. Крім власних уподобань та схильностей, багатьох хвилює питання чи зможуть вони знайти роботу після закінчення навчання.

Які вакансії найпопулярніші та серед яких професій найбільше безробітних кореспонденту «Бліц-Інфо» розповіла директор Івано-Франківського міського центру зайнятості Ганна Бандура.

Торгівля, громадське харчування і підсобна праця – ось де найлегше знайти роботу в Івано-Франківську. Також відбувається активний набір на посаду в’язальника схемних джгутів.

«Немає попиту на фінансистів, така тенденція зберігається ще з 2008 року, коли почалася криза, – каже Ганна Бандура. – Частина з них мусила перепрофілюватися на дотичні професії, як-от бухгалтер, спеціаліст з програмного забезпечення тощо. Чимало економістів узагалі кардинально змінили діяльність, ставши барменами, офіціантами».

До найчисленнішої категорії офіційних безробітних належать колишні держслужбовці. Сьогодні з 2500 осіб, що перебувають на обліку в Івано-Франківському міському центрі зайнятості, 1700 перед тим працювали в державних установах.

Як зауважує Ганна Бандура, складна ситуація в Україні частково вплинула і на ринок праці. Приміром, у березні місцеві роботодавці почали значно частіше звільняти, ніж працевлаштовувати. З іншого боку, рівень безробіття в Івано-Франківську є найнижчим в області, а лідером за кількістю працешукачів є Верховинський район.