В Івано-Франківську відбудеться кіносвято


Днями в Івано-Франківську відбувся фестиваль фільмів — лауреатів міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-Cinema». У рамках 15-ліття Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України всі охочі мали змогу переглянути чотири короткометражні фільми лауреатів цього фестивалю різних років — Мирослава Бойчука, Василя Нагірного, Танасія Магдича та Мар’яна Бушана.

Цьогорічним лауреатом кінофестивалю в Дніпропетровську став документальний фільм Мирослава Бойчука та Ольги Терешкун «З чистих джерел». Як пише газета "Галичина", стрічка досліджує хорову спадщину Галичини. Високу, чисту, неземну гармонію і давні традиції хорового співу українців, котрі подарували всьому світові «Щедрика», автори фільму досліджують від часу проведення першого Конкурсу краєвих хорів Галичини, що відбувся в період німецької окупації, 31 липня 1942 року, в Львівському оперному театрі. Півтисячі хорів тоді зголосилося до участі в різних етапах конкурсу, приуроченого до 100-ліття Миколи Лисенка. 

Режисер фільму «Карпатські тунелі» коломиянин Василь Нагірний пропонує глядачам цікаву й пізнавальну подорож залізницею углиб Карпат аж до кордону з Румунією. Поїздка автодрезиною зі швидкістю 60 кілометрів за годину дарує авторові фільму численні легенди про сім карпатських тунелів, зведених у часи Австро-Угорщини, а він цікаво переповідає їх глядачам. Дитячий погляд на екологію презентував анімаційний мальований фільм «Протест», створений майже 30 років тому учнівською кіностудією «Мрія» в селі Рожневі на Косівщині, котрою керує Танасій Магдич.

Короткометражний художній фільм Мар’яна Бушана «Рахіра», відзначений 2010 року за збереження традицій українського поетичного кіно на фестивалі «Дніпро-Cinema», може зацікавити глядача авторським поглядом на ментальну українську проблему землеволодіння. Фільм створено за мотивами повісті «Земля» Ольги Кобилянської.

По завершенні фестивального перегляду стрічок голова обласного осередку НСКУ Юліан Яковина привітав своїх колег і вручив їм численні відзнаки.

А розпочалося кіносвято в Івано-Франківську презентацією кліпу «Архангел Михаїл», змонтованого на студії документального кіно Мирослава Бойчука. Пісню виконав наш краянин, що нині живе в Лондоні, Тарас Житинський. У перші два дні ця робота зібрала тисячу переглядів. Автор слів та музики Володимир Івасів розповів: «Пісню я написав місяць тому, ніби передчуваючи події Євромайдану, а завдяки праці Мирослава Бойчука маємо такий вражаючий відеоряд. Власне, так з’явився кліп. Тарас Житинський приїхав в Україну і заспівав цю пісню, котру я писав для нього. В сюжеті є архангел Михаїл, борець за світлі й чисті ідеї. Нехай його сила зійде на наших хлопців, котрі нині на Майдані, і на весь український народ та дасть нам мудрість і силу вистояти й перемогти».

Паралелі