В Калуші щорічно реєструють близько 10 випадків "хвороби поцілунків"


Інфекційний мононуклеоз або "хвороба поцілунків" - гостре вірусне захворювання, спричинене вірусом Епштейна-Барр.

В Україні за рік реєструється близько 5 тисяч таких захворювань. У Калуші - близько 10 випадків щорічно. Хворіють переважно діти дошкільного та шкільного віку. Про це повідомив Калуський  районний відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ».

Збудником інфекційного мононуклеозу є вірус з родини герпевірусів. Мікроб нестійкий  у навколишньому середовищі та швидко гине під дією високої температури.

Джерелом інфекції є хвора або інфікована людина. Після інфікування вірус виділяється зі слиною.

Шлях передачі  переважно контактно-побутовий, через контакт зі слиною хворої людини: використання одного посуду, предметів побуту.

Інкубаційний період триває від декількох  до 30 днів.

Сприйнятливість до цього захворювання висока, особливо при імунодефіцитних станах, після перенесених захворювань.

Симптоми. Проявляється інфекційний мононуклеоз високою температурою, збільшенням лімфатичних вузлів, особливо шийних, ангіною, фарингітом. При цьому можливе збільшення печінки та селезінки, обструкція верхніх дихальних шляхів. У крові- анемія, на 3-4-й день захворювання з’являються мононуклеари.

Ускладнитись дане захворювання може отитом, пневмонією.

Хворих на інфекційний мононуклеоз госпіталізують у інфекційне відділення або ізолюють вдома при легкій формі. Медичне спостереження за контактними в епідемічному осередку рекомендоване впродовж 20 днів.

Профілактичні щеплення проти цього захворювання не розроблені.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!