В окупації Криму РФ використала 70 тисяч силовиків


Сьогодні відбулося засідання комітету з національної безпеки і оборони. На ньому представник Головного розвідувального управління Міноборони Вадим Скібіцький розповів про анексію Криму Росією.

Він уточнив, що в процесі силового захоплення української території брали участь 70 тисяч російських кадрових військових. У той же час в опублікованій сьогодні стенограмі із засідання РНБО від 28 лютого 2014 року йдеться, що в той момент Україна могла надати лише п'ять тисяч військових для оборони.

"Загальна чисельність силових структур південного військового округу склала 73 тисяч чоловік: 12 тисяч військовослужбовців, а також це співробітники МВС, ФСБ, МНС. І саме ця група була використана для проведення окупації і анексії Криму", - додав він, передає Українська правда.

Він уточнив, що анексія Криму також збіглася з підготовкою до розхитування ситуації в східних і південних регіонах країни. Для гарантування успіху силової операції російськими військовими в Криму додатково розмістили сім тисяч військовослужбовців. Серед них було найбільше десантників і сил спецпризначення. Щоб доставити їх використовували авіацію. Також посилили можливості Чорноморського флоту РФ, адже десантні кораблі могли тоді провеслі десантну операцію по всьому узбережжю Чорного моря України.

Скібіцький уточнив, що анексія Криму здійснювалася в чотири етапи: до 28 лютого висадили військових на півострів, потім до 10 березня військових призвели в стан підвищеної бойової готовності. На третьому етапі, який тривав з 10 по 18 березня на аеродромі Гвардійське розгорнули об'єднаний командний пункт і в районі Джанкоя - передовий командний пункт. Четвертий полягав у проведенні фейковий референдуму.