В прикарпатських підприємців відбирають ліцензії за продаж алкоголю дітям


В Івано-Франківську тих, хто продає підакцизні товари дітям - штрафують.

Продаж алкоголю й тютюну неповнолітнім заборонено законом. Коли в супермаркеті перевіряють документи або в крамниці вимагають посвідчення особи – реакція теж неоднозначна. Дехто помітно нервує, адже до крамниці документи не носить, а дехто радіє, що так гарно виглядає, що й документи перевіряють.

Але часто-густо можна помітити, як недбалий продавець витягує недозволені підакцизні товари й, не перевіряючи документів, продає неповнолітнім. Іноді доходить й до того, що дехто продає з-під прилавка сигарету-дві з розпакованої пачки. До слова, поштучний продаж сигарет також заборонений. Як на Прикарпатті боряться з таким недобросовісним відношенням деяких продавців, вирішили поцікавилися в секторі кримінальної міліції.

«З 1-го січня цього року задокументовано 10 фактів таких правопорушень в Івано-Франківську та 47 по області», - коментує в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Алла Лемчак.

Крім того, Алла Лемчак розповідає, що за таке правопорушення на підприємця, який є власником магазину, кіоску чи супермаркету, де продаються підакцизні товари неповнолітнім, сплачує штраф у розмірі 6 тисяч 800 гривень з позбавленням ліцензії.

Сама ж особа, яка здійснює правопорушення, підпадає під дію Кодексу України про адміністративні правопорушення за статтею 156, частина 2.

Нині в Головному управлінні доходів та зборів знаходяться п’ять справ про продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв неповнолітнім. У двох випадках анульовані ліцензії за продаж підакцизних товарів.