В ранніх овочах нітратів немає?


Після затяжної зими свіжі редиска, томати, молода капуста та огірки будуть дуже доречними в весняному раціоні. Але ж чи безпечно нині купувати ранні овочі, адже часто такі овочі бувають шкідливими.

Можливу шкоду для здоров'я підтверджу пані Марія. Жінка стверджує, що в останні дні посту салатом зі свіжої молодої капусти, яку придбала на фрнаківському ринку.

Кореспондент "Бліц-Інфо" поцікавився в Івано-Франківській міській державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, чи перевіряються ці перші овочі, як обрати якісну продукцію і наскільки небезпечним є вживання такі продукти для дітей.

«Ми проводимо експертизу на нітрати та нітрити, - коментує провідний лікар лабораторії, завідувач рослинним відділом Марія Герус . – Овочі та фрукти на ринок, в основному, привозять з Закарпаття, Чернівців, Тернополя та з різних регіонів Прикарпаття. В ранніх овочах, котрі ми перевіряли, нітрати не перевищують норму. Хоча минулого та позаминулого років бували випадки, коли вміст нітратів перевищував допустимі норми. Ми забраковували таку продукцію, а це збитки для постачальників. Тому цього року такий фактор став дисциплінуючим».

Працівник лабораторії розповіла, що вони перевіряють продукцію у 90% оптовиків на ринку. Адже далі такі товари купують роздрібні торгівці та жителі міста. Згідно перевірки продавцю надається експертний висновок. Лікар лабораторії радить просити такі довідки при купівлі на ринку тієї чи іншої продукції, адже вона означатиме, що проведена лабораторна перевірка.

Як наголошують в лабораторії, вони проводять перевірку лише на нітрати та нітрити. Для проведення експертизи сільськогосподарської продукції на іншу «хімію» в них немає належного обладнання. Рання продукція є корисною, в ній є вітаміни та клітковина. Особливо, якщо нітрати «в нормі». Але все ж варто їх обережно споживати і не забувати, що там можуть бути і інші «бонуси».

Керівник лабораторії наголосила й на тому, що варто в будь-якому випадку убезпечити себе при споживанні таких продуктів та не нехтувати елементарними правилами. Приміром, якщо є сумніви щодо вмісту нітратів чи інших речовин в овочах чи фруктах, придбаних на центральному ринку, можна принести їх в лабораторію і тут обіцяють зробити необхідну перевірку на вміст нітратів та радіоактивних речовин безплатно. Верхні листки з молодої капусти краще викинути, а огірок почистити від шкіри. Крім того, ранні овочі можна залишити на деякий час в холодній воді, щоб зменшити рівень шкідливих речовин в продукції.