В Україні скасують кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків


Кабінет міністрів прийняв державну стратегію щодо наркотиків до 2020 року.

У стратегії пропонується посилити кримінальну відповідальність за поширення великих обсягів наркотиків, а за зберігання невеликих доз залишити лише адміністративне покарання, повідомляє " Комерсант - Україна ".

За даними видання, документ розроблявся Державною службою з контролю за наркотиками з 2010 року. Стратегія передбачає, зокрема, декриміналізацію окремих статей Кримінального кодексу, що стосуються боротьби із розповсюдженням наркотиків.

Наприклад, зараз ст. 309 КК (незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення наркотичних засобів без мети збуту) передбачає покарання до трьох років позбавлення волі.

"Є сенс посилити кримінальну відповідальність за розповсюдження і продаж великих обсягів наркотиків, а за зберігання невеликих обсягів - до десяти доз - ввести адміністративну відповідальність", - заявив радник Держслужби з контролю за наркотиками Володимир Ященко.

Його підтримав і глава відомства Володимир Тимoшенко: "Правоохоронні органи повинні сконцентрувати свої зусилля на реальних злочинцях, а не наркозалежних".

Програма передбачає збільшення обсягу соціальної реклами в інтернеті та ЗМІ, а також освітніх програм.

"Якщо споживання наркотиків у нас росте , значить , існуюча профілактика не працює. Мало сказати, що наркотики - це зло. Молодь повинна вміти протистояти ризикам і відмовлятися від наркотиків", - вважає Ященко.

Стратегією також пропонується "розробити порядок тестування водіїв, затриманих осіб, громадян, які працюють на об'єктах життєзабезпечення, на наявність наркотиків в організмі".

"Для водіїв, які порушили правила дорожнього руху, це будуть експрес-тести, які дозволять працівникам ДАІ на місці визначити зміст наркотиків у крові водія", - уточнив Ященко.