В Україні виявили 12 варіантів штаму Дельта


Вченi Інституту молекулярної біології і генетики НАН України виявили 12 нових варіантів штаму Дельта, один з яких новий.

Про це установа повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначається, ЦГЗ МОЗ України надав науковцям для дослідження 74 зразки, взяті у хворих з 9 областей у період з 18 листопада по 1 грудня. За допомогою повногеномного секвенування нового покоління встановлено, що 100% зразків є варіантами штаму Дельта.

"Науковці ІМБГ детектували 12 різних варіантів штаму Дельта, однак їх спектр відрізняється від тих, які були поширені в листопаді. Зокрема, виявлено новий для України варіант Дельта штаму AY.122, який нині активно поширється в Росії та відзначається тяжким перебігом хвороби, високою контагіозністю (швидкістю інфікування) і високою смертністю", - йдеться у повідомленні.

Науковці детектували AY.122 у зразках із Дніпра, Сум, Полтави, Миколаєва, Житомира, Одеси.

Як зазначили в науковій установі, високий рівень смертності в Україні (водночас у Росії та Казахстані), порівняно з рівнем смертності в країнах Західної Європи та США, може бути пов’язаний з особливостями штамів Дельти, що циркулюють на території країни, зокрема й варіанту AY.122.

За даними інституту, найбільше зразків для секвенування – 39 - було надано з Одеси. Серед них вчені ІМБГ знайшли 10 типів штаму Дельта , які походять з різних країн: США, держав ЄС, Ізраїлю, Росії тощо.

Водночас штаму Омікрон у наданих інституту для дослідження зразках цього періоду не виявлено. "За даними лікарів з різних країн світу, Омікрон спричинює легший перебіг коронавірусної хвороби, втім, не факт, що новий штам буде здатен швидко витіснити такий реактивний варіант Дельта-штаму, як наприклад, AY.122. Тому треба продовжувати ретельний моніторинг появи нових штамів у країні" - наголсили в ІМБГ.

Дослідження мутацій коронавірусу ІМБГ НАНУ проводить на замовлення Ради національної безпеки та оборони з лютого 2021 року.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!