У Держспоживслужбі наразі не можуть підтвердити заяву УТМР щодо африканської чуми на Прикарпатті


У вівторок, 6 лютого, в Українському товаристві мисливців та рибалок заявили про нібито падіж кабанів через африканську чуму на Прикарпатті.

Так, на facebook-сторінці УТМР оприлюднили відео з мертвими кабанами та заявили, що тварини померли через африканську чуму свиней.

Наразі у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області не можуть підтвердити цю інформацію.

 

"Ми не можемо підтвердити те, що показали у відео і написали УТМР. Ми це відео вчора бачили, зараз встановлюємо, чи воно правдиве і, чи цей факт дійсно був. Те, що казали, що проводили лабораторні дослідження, які підтвердили АЧС - це неправда. Більше прокоментувати зможемо, коли все розслідуємо", - прокоментував Бліц-Інфо Іван Васьків, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в області.

АЧС – небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед тварин. 

У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, у копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, понад 3 місяці – у гною, до 4-8 місяців – у ґрунті.

Вірус залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття. Охолодження, особливо заморожування консервує збудник, а прогрівання впродовж години до температури понад 50°С – знезаражує його. У глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років.

На Прикарпатті АЧС востаннє фіксували у 2020.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!