Вартість нерухомості стрімко летить вгору: чого очікувати на ринку житла


Ціни на квадратні метри зростають. За даними порталу ЛУН, нерухомість у містах, що знаходяться якомога далі від бойових дій, подорожчала на 13% з початку війни. І це ще не ціновий максимум. Найближчих пів року забудовники прогнозують подальше зростання вартості житла на 60-70%.

Вплив війни на вартість будівельних матеріалів та логістику

Більшість складів та виробництв з матеріалами знаходяться на сході. Через активні військові дії підприємства по виготовлення будматеріалів закриті, продовжувати роботу може тільки незначна частина з них.

Склади з матеріалами ще мають запаси товару різних країн виробників, але їх доставлення потребує додаткових витрат. Руйнування залізниць та автошляхів, подорожчання палива змушують прокладати нові логістичні маршрути та способи транспортування. Це впливає на вартість будматеріалів.

Частина матеріалів виготовляється з сировини іноземного виробництва, яку доставляли морем. Зараз для України отримання цих матеріалів ускладнилось, адже порти у Чорному морі не відвантажують товар. Тому будматеріали подорожчали на 20-60%, а українцям за вартість квадратних метрів доведеться платити в рази більше.

Гроші на руках

Більшість українців під час війни вважають доречнішим зберігати гроші у готівці. Але чи достатньо цього, щоб вберегти їх від знецінення?

За даними Мінфіну, індекс інфляції в Україні у березні 2022 склав 104,5 % та збільшився на 5% проти прийнятних для України показників. Також економічна ситуація веде до подорожчання курсу долара до гривні, який з початку воєнних дій зріс на 20% та продовжуватиме рости до кінця війни.

Щоб зберегти цінність готівки та навіть отримати прибуток, експерти радять вкладати гроші у нерухомість. В Україні від початку війни відновили будівництво не всі забудовники. Продовжуються роботи на понад 400 житлових комплексах. Це становить лише 5-7% від запланованої забудови у 2022 році. Враховуючи збільшення кількості мешканців у західних областях, експерти прогнозують тут дефіцит квартир. Це свідчить про вигідність інвестицій у нерухомість саме у цьому регіоні.

Війна внесла зміни не тільки у звичне життя кожного з нас, а й у економіку України загалом. Увесь воєнний час ми спостерігаємо стрімку девальвацію гривні та збільшення вартості більшості товарів. Зберегти цінність грошей можна тільки у вигляді іноземної валюти чи золота. А для отримання доходу від гривні, що щоденно знецінюється, гроші варто інвестувати у нерухомість у західних областях.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!