Верхована Рада звернулася до держав -гарантів безпеки України


У зв’язку із загостренням ситуації на Кримському півострові Верховна Рада України ухвалила звернення до держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму про гарантії безпеки та у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Рішення підтримали 246 депутатів.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив народний депутат Юрій Дерев”янко.

Рада занепокоєна останніми подіями в Криму та раптовими військовими навчаннями Росії поблизу українського кордону, тому закликала країни-гаранти (відповідно до Будапештського меморандуму гарантами безпеки України є США, Великобританія та Росія) негайно проконсультуватися щодо Криму, а ООН – провести моніторинг ситуації на півострові.

“ВР вимагає від держав-гарантів практичними діями підтвердити закріплені в Меморандумі зобов'язання: поважати незалежність, суверенітет та кордони України, підтвердити зобов'язання утримуватися від можливоого використання сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України”, - висловився Юрій Дерев”янко.

Нардеп зазначив, що “мова йде про захист України від військової інтервенції Росії в Криму і цілісності України”. Не голосували за відповідне звернення фракція комуністів у повному складі. “За таких умов, якщо в Україні діє політична сила, яка працює на розкол країни і не підтримує територіальної цілістності і незалежність України, то така політична сила - Комуністична партія, мала б бути заборонена!!!”, - написав депутат.