Весілля було дорогим, тепер – на ціну золота


Осінь золота пора для молодят. Святкування весіль розпочинається влітку і в тому ж ритмі продовжується восени. Але на сьогодні подібне святкування «влітає у копійку».

Причиною подорожчання усього є нестабільний курс валют. За останні півроку гривня надзвичайно знецінилась і тепер доводиться виклади вдвічі більше, ніж планувалось.

У розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» спеціаліст Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Наталії Козубаш, щороку кількість весіль зростає, а літня пора – найгарячіша для весіль.

«Від початку року до вересня, у нас зареєстрували свої відносини 1521 пар. Половину з них складають "літні" шлюби – 774 пари одружились впродовж трьох літніх місяців», - повідомила Наталія Козубаш.

Якщо вже весілля заплановане то доведеться його і відіграти. Мешканка Івано-Франківська Ірина розповіла, що її урочиста мить запланувалась ще в жовтні минулого року на травень. І коли дійшло діло розрахунку коштів, то довелось потратити значно більше.

«Меню ресторану ми розглядали в жовтні, а  на травень його вже передрукували. І на ті гроші, що ми розраховували спочатку, вже було нічого замовити гостям. Те саме стосується елітного алкоголю, плюс до того, ще фото, відео, музиканти, тамада – всі ціни в доларах. А гості несли у подарунок національну валюту», - пояснює Ірина.

За її словами, до запланованої суми довелось докласти ще 20 тисяч гривень, щоб повністю організувати весілля.

Натомість, як розповіла франківчанка Олена,  є речі на яких можна зекономити, щоб кінцевий рахунок не був аж настільки страшним.

«Найбільше витрачається на дрібниці, які на перший погляд не такі вже й дорогі, а в загальному – це коштовно. Це стосується оформлення залу, транспорту, квіти і всілякі необхідні дрібнички, на які витрачаєш гроші навіть не задумуючись», - розповіла Олена.

Та якщо вже весілля заплановано і гостей пораховано, то за українською традицією – столи мають гнутись від наїдків та напоїв і економити – не по-українськи. Що ж стосується решти, то кожен на власний розсуд вибирає що додати до весільної програми, а що упустити. Але за словами, наречених, весілля – одна із найяскравіших подій у житті людини і мало хто планує обмежити себе в цей важливий день.