Відкуп від призову, покарання за критику влади, ліквідація Печерського райсуду - найцікавіші законопроекти


Сьогодні, 2 березня, відбудеться позачергова сесія Верховної Ради.

З 23 лютого по 1 березня у парламенті були зареєстровані 95 законопроектів.

Серед них - законопроект нардепа від "Самопомочі" Семена Семенченка провідкуп від призову за мобілізацією. Мінімальна сума, яка може бути сплачена за спеціальний збір за відстрочку під час мобілізації становить 29 тисяч 597 гривні, йдеться у пояснювальній записці до документу.

Карати громадян за критику влади виправними роботами на строк до 2-х років, арештом до 2-х місяців або позбавленням волі терміном до 3-х років пропонує нардеп від "Народного фронту" Костянтин Матейченко. Відповідне внесення змін до Кримінального кодексу передбачене в тексті самого законопроекту. Статтею 339-1 "Умисні дії щодо підриву авторитету держави та влади" пропонується застосовувати подібне покарання за "Суспільно небезпечні протиправні діяння, що посягають на авторитет України як суверенної держави, публічне паплюження, наругу, осквернення чи інші дії, спрямовані на підрив авторитету органів державної влади, місцевого самоврядування та об'єднань громадян України, та/або цинічне, зневажливе ставлення й неприйняття як окремих структурних елементів системи державного управління (її відповідних органів), так і держави загалом".

Нардепи від "Блоку Петра Порошенка" Олексій Гончаренко, Сергій Куніцин, Олена Мотузко, Мустафа Найєм та від "Народного фронту" Георгій Логвинський підготувализвернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄпро порушення прав і свобод людини у Автономній Республіці Крим.

"У Автономній Республіці Крим відбувається залякування й утиски тих, хто виступає проти позиції Російської Федерації в українсько-російському конфлікті. Це насамперед стосується кримських татар, громадських активістів та журналістів. При цьому російська окупаційна і самопроголошена місцева влада не може або не хоче приборкати свавілля так званих "загонів самооборони". Окрім того, жителів Автономної Республіки Крим, які є громадянами України, змушують приймати російське громадянство. В іншому випадку вони вважаються "іноземними громадянами без гарантій захисту від можливого видворення".

Поки увага всього світу була прикута до військових дій на Cході України, порушення прав і свобод людини в Автономній Республіці Крим посилились. Під різними приводами, наприклад такими, як боротьба з екстремізмом, російська окупаційна і самопроголошена місцева влада переслідує людей, які насмілилися відкрито висловлювати критику щодо дій Російської Федерації на Кримському півострові", - йдеться в документі.

Створити військову міліцію шляхом ухвалення відповідного закону пропонується в проекті постанови від нардепа з "Батьківщини" Андрія Кожем'якіна.

Проект постанови про ініціювання проведення перевірок щодо розповсюдження газетою "Вести" інформації сепаратистського та антиукраїнського характерузареєстрував нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Каплін.

Нардеп від "Батьківщини" Сергій Власенко пропонує звернутися до президента України з проханням ліквідувати Окружний адміністративний та Печерський районний суди міста Києва. Про це йдеться у відповідних проектах постанов. Документи мають на меті "здійснити люстрацію у судовій гілці влади".

Створити тимчасову слідчу комісію з питань щодо перевірки діяльності Національного банку України протягом останніх двох років пропонує нардеп від "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул. У документі пропонується провести "повне і всебічне розслідування факту різкого знецінення грошової одиниці України – гривні в період фінансової кризи в Україні 2014-2015 рр".

Нардеп від "Народного фронту" Михайло Гаврилюк пропонує внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України щодо гласності і відкритості судового процесу. Про це йдеться у відповідному законопроекті. "В даному Кодексі стаття 12 ("Гласність і відкритість адміністративного процесу") залишилася без змін у своїй попередній редакції, яка передбачає проведення відеозйомки у залі судового засідання лише з дозволу суду, що суперечить чинній редакції Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Такі розбіжності у законодавстві мають бути усунені, оскільки вони можуть викликати правову колізію під час розгляду адміністративних справ", - говориться в пояснювальній записці до документу.