Вишила рушник Байдену. Історія 80-річної прикарпатки, яка створює обереги світовим лідерам


80-річна Розалія Боднарчук з Калуша, що на Івано-Франківщині, вишиває традиційні українські рушники для президентів країн та політичних діячів. Майстриня вже передала вишиті сувеніри Володимиру Зеленському, Джо Байдену та Урсулі фон дер Ляєн.

Усі свої роботи жінка називає оберегами та дарує їх тим, хто допомагає Україні у час війни. Своєю історією Розалія Боднарчук поділилася із Суспільним.

Розалію Боднарчук вишивати навчила її мати. Своєю зброєю майстриня називає голку з ниткою, а роботи — оберегами. Тож з початком повномасштабної війни жінка вирішила вишивати подарунки світовим лідерам.

Спершу вишила такий сувенір Президенту України Володимиру Зеленському.

"Я за це вчепилася, як за рятівне коло. І думаю: я це вишию президентові. Хай це буде моя підтримка йому. І написала такий дуже теплий лист. Кажу, що в мене народився такий задум — вишити усім містам-героям рушники. І тільки я відправила йому рушник, почала вишивати інші. Ще один рушник вишила місту Буча, бо там трапилася велика трагедія", – розповідає Розалія Боднарчук.

Жінка надіслала рушник міському голові Бучі Анатолію Федораку. Згодом, каже, з міськради перетелефонували та повідомили, що подарунок стане оберегом міста.

Далі майстриня взялася вишивати рушники для президента США Джо Байдена та очільниці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн. З останньою роботою жінці допомагали учні Калуського ліцею.

"Подумала, а чому мені не залучити дітей? Коли йшла на зустріч з ними, то взяла нитки, матеріал. Вишили всі: і вчителі, і там декілька батьків було, і працівники бібліотеки. Всі вишили по одному хрестикові", — розповідає Розалія Боднарчук.

Над своїми витворами майстриня працювала понад пів року. На рушниках — синьо-жовті кольори та написи "Ой у лузі червона калина" й "Україна дякує", а також — традиційні українські символи. Зараз, каже Розалія Боднарчук, вона створює обереги для ще декількох політичних діячів.

"Вишиваю рушник для польського президента Анджея Дуди. Тут буде напис: "Президенту Анджею Дуді". А на іншій половинці рушника — "Україна вам дякує". Після нього, як все буде гаразд, вишиватиму для Бориса Джонсона, а потім буде Джастін Трюдо, — каже Розалія Боднарчук і продовжує. — Це обов’язково має бути щось таке світле, трішки дитяче".

Є в колекції майстрині й особливий рушник, який Розалія Боднарчук створила для перемоги України. На ньому жінка поєднала рослини та елементи, які символізують незалежність та силу українців.

"І я буду писати президенту: "Коли закінчиться війна, ви будете нагороджувати героїв, щоб ви нагороду не передавали з руки в руки, а на рушнику". Залишилося мені там вишити прапор і тризуб", — каже мисткиня.

У вільний час Розалія Боднарчук пише вірші. До всіх рушників для президентів вона додає листи зі своєю поезією. У них розповідає про війну в Україні та відважну боротьбу українських бійців.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!