Вийшов фільм "Схрон", який знімали на основі реальної історії упівців з Прикарпаття


18 листопада вийшов новий короткометражний фільм "СХРОН" про боротьбу УПА на Франківщині.

Фільм зняли за підтримки Держкіно у 2020 році, пише Бліц-Інфо. Це історична драма на 27 хвилин.

У 2020 році «Схрон» отримав нагороду як найкращий короткометражний фільм Національної програми кінофестивалю «Молодість». 

"Україна, 1946 рік. Командир повстанського загону Орест разом зі своєю вагітною дружиною Євою та кількома бійцями переховується в схроні. Повстанців оточує загін НКВД. Капітан загону Змієв ставить Ореста перед вибором: видати йому Єву або прийняти нерівний бій", - йдеться у описі фільму. 

За словами франківця, пластуна Тараса Зеня, за основу сюжету взяли історію 1946 року нашого земляка Ярослава Мельника "Роберта", що був крайовим провідником ОУН Карпатського краю.

"Стрічку можна глянути в онлайні всього за якихось 39 грн. (сума однієї кави в кафешці). Так от, не підіть сьогодні в кафешку, а зробіть каву вдома, а за цю суму подивіться під домашню каву фільм", - написав у мережі Зень. 

Короткометражку вже можна переглянути на сайті Кіноріум.

Ярослав Мельник на псевдо "Роберт" - відомий діяч ОУН-УПА. Народився в с. Бережниця Калуського повіту. Учився в Рогатинській гімназії протягом 1937-1939 рр., з якої виключений за приналежність до ОУН. 1939 році вчителював в рідному селі. Того ж року розпочав активну націоналістичну діяльність. Був референтом, окружним провідником, обласним провідником ОУН Станіславщини. 1945-1946 рр. – провідник ОУН Карпатського краю.

Намагаючись обезглавити провід і по можливості захопити «Роберта» живим, більшовики старалися з усіх сил виявити місце його перебування. 1946 р. в НКВД попався зрадник-юда «Калим», що відав місце криївки крайового проводу. Бункер знаходився в Болехівському районі над потоком Глибокий, що впадає в ріку Мізунка коло гори Яворина, південніше с. Липа. Вхід у сховище був добре замаскований смерічкою, яка начебто там росла.

31 жовтня 1946 р. бункер був оточений військами НКВД. На той час у бункері крім «Роберта», перебувала його дружина з малою грудною дитиною, провідник СБ «Скала» і кілька стрільців охорони. Більшовики вимагали у них здатися живими, але після того, як було спалено документи, з бункеру почувся Гімн України, а потім пролунали постріли. «Роберт» вбив свого сина, дружину Антоніну, а відтак себе. Інші мали одні одних повбивати, останній повинен був підірвати бункер. Так і сталося, тільки останній з партизан бункер не підірвав, залишився живий і після тих страшних років проживав у Івано-Франківську. Це був зрадник.

«Роберт» нагороджений Бронзовим Хрестом заслуги та Золотим Хрестом заслуги 1-го ступеня, посмертно.

У рідному селі (1996 року) йому відкрито пам’ятний знак під пам’ятник. Урочище «Яворина», де загинув «Роберт», бункер відновлено, щороку тут буває сотні людей, щоб віддати шану безсмертним героям.