Влада відмовилася від послуг Європи у вирішення політичної кризи


Україна категорично відмовилася від допомоги європейських дипломатів у вирішенні політичної кризи

Про це заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара на підсумковій конференції ОБСЄ в Києві, пише в сьогоднішньому випуску видання «Комерсант-Україна».

«Ми отримуємо багато пропозицій (про посередництво, - ред.). Однак я вважаю, що можливості для діалогу ще не вичерпані. Якщо вони будуть вичерпані, можливо, ми й скористаємося якимись пропозиціями. Сьогодні я не бачу в цьому необхідності», - сказав міністр.

Водночас заява Кожари здивувала європейських дипломатів. Зокрема, в закордонному дипломатичному корпусі стверджують, що в ході візиту до Києва глави МЗС Німеччини Гідо Вестервелле 4-5 грудня українська влада сама звернулася до нього з проханням про допомогу Берліна в переговорах з опозицією. «Якщо учасники процесу відчують, що їм потрібна якась допомога або підтримка, ОБСЄ буде готова. Але я не наполягатиму на нашій участі», - сказав європейський дипломат Жан Лам’єр.

Відзначимо, що про допомогу європейських дипломатів просила українська влада.

Як повідомляли «Коментарі», 5-6 грудня в Києві пройшло 20-те міністерське засідання ОБСЄ, яке стало кульмінаційним в головуванні України в цій організації.

Однією з головних тем засідання став Євромайдан і політична криза в Україні. Зокрема, президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ранко Кривокапіч заявив, що переговори в тристоронньому форматі ЄС – Росія - Україна могли б бути корисними у вирішенні проблем.

Нагадаємо, правозахисники попросили послів країн-членів ОБСЄ використати дипломатичні можливості для припинення насильства і розслідування розгону Євромайдану 30 листопада, щоб забезпечити спостереження за масовими публічними подіями та судовими процесами. До цього Amnesty International закликала всіх учасників Євромайдану, розігнаного 30 листопада, звертатися до них по допомогу.