Володимир Зеленський: Реформа пенсійного забезпечення необхідна для фінансової стійкості


Президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді з "посланням про внутрішнє та зовнішнє становище України".

Під час свого виступу Володимир Зеленський підняв важливе питання пенсійної системи та соціальної політики в Україні, пише ТФ.

Голова держави зазначив, що експерти ООН прогнозують, в 2030 році в Україні житиме менше ніж 41 мільйон, у 2050 році близько 35 мільйонів, у 2075 році 28,5 мільйона, у 2100 менше ніж 25 мільйонів осіб. Отже, при збереженні поточних тенденцій у наступні 80 років кількість населення України може скоротитися майже вдвічі.

"Якщо зараз кількість осіб віком понад 65 років становить близько 17% від загальної кількості населення України, то до кінця століття цей показник згідно з прогнозом ООН зросте до 28%", - зауважив президент України Володимир Зеленський.

Аргументував тим, що пенсійна система не здатна протистояти економічним і демографічним викликам, а саме: значним обсягам тіньової зайнятості, браку кількості місць з гідною оплатою, міграцією працюючого населення за кордон, дефіцитом бюджету Пенсійного фонду, який вимушено покривається з державного бюджету. Зростання надмірного розриву доходів працівників і пенсіонерів порушує принцип соціальної справедливості.

"Реформування пенсійного забезпечення необхідне для гарантування фінансової стійкості пенсійної системи в умовах демографічного старіння, неформальної зайнятості й трудової міграції. Базова солідарна пенсія має нараховуватися за вдосконаленим алгоритмом, доповнюватися добровільною накопичувальною системою. Власні доходи Пенсійного фонду збільшуватимуться, зокрема, за рахунок нових джерел, що дозволить забезпечити соціальну справедливість і гідне життя осіб у пенсійному віці", - говорив Зеленський.

За словами глави держави нагальним завданням є модернізація системи соціального захисту на основі впровадження єдиної моделі організації надання соціальних послуг. Напрямами діяльності у цій сфері є:

- підтримка громадян похилого віку, підвищення якості їхнього життя;

- підвищення прозорості та ефективності солідарної пенсійної системи через оптимізацію розміру єдиного соціального внеску, вдосконалення алгоритму нарахування пенсій, який справедливіше враховуватиме трудовий стаж людини;

- створення передумов для ефективного функціонування накопичувальної пенсійної системи:

- запровадження об’єктивних підходів до визначення та застосування прожиткового мінімуму;

- удосконалення механізмів надання допомоги малозабезпеченим сім’ям;

- підтримка осіб з інвалідністю, сприяння їх працевлаштуванню тощо;

- удосконалення системи надання житлових субсидій на основі соціальної справедливості, що передбачатиме оптимізацію пільгових категорій, посилення адресності підтримки на основі інформаційних технологій.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!