Яценюк: Росія ввела 6 тисяч бійців у Крим і регулярно чинить провокації


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляє, що російські військові чи не кожні півгодини чинять провокації у Криму, і закликає президента РФ Володимира Путіна не починати війну.

"Жодних підстав для військової агресії на території України і території Автономної республіки Крим, яка входить і буде входити до складу України, у Російської Федерації не було, немає і не буде", - заявив Яценюк на брифінгу у Верховній Раді.

"Протягом декількох останніх діб здійснювалися низка провокацій, які, напевно, на думку російських військових, мали б на меті легалізацію перебування російського збройного контингенту на території автономії", - сказав він.

За словами Яценюка, попри це "українські збройні сили здійснюють захист власних штабів, власних військових частин, знаходяться в місцях постійної дислокації і не піддалися на жодну провокацію, яка відбулася протягом останніх діб".

"Не готовий вам розкрити всі деталі, але вчора навіть о 3-й годині ночі мав розмову з командувачем Військово-морських сил України – і фактично кожних півгодини Російською Федерацією в особі Чорноморського флоту Росії та військового контингенту, який зараз перебуває на території автономії, здійснюються системні провокації для конфлікту, який би мав збройне застосування", - сказав прем’єр.

"Ми вважаємо, що цей конфлікт повинен бути невідкладно вирішений всіма засобами і методами – і, в першу чергу, мирним шляхом", - наголосив він.

Яценюк зазначив, що Верховна Рада у неділю ухвалила рішення про те, "щоб Росія невідкладно виконала угоду про тимчасово перебування Чорноморського флоту на території  України, яка передбачає термінове відведення військ Росії в місця постійної дислокації".

Також парламент зазначив, що пересування як солдатів, так і техніки, і озброєння, які є на території України і належать до Російської Федерації, можливе лише у випадку наявності дозволу компетентних органів України.

"Україна не надавала дозволу Росії на заведення додаткового контингенту у розмірі 6 тисяч військовослужбовців. Тому ми також звернулися до президента Росії (з закликом) не приймати рішення щодо фактичного оголошення війни Україні, а саме застосування збройних сил на території України", - заявив Яценюк.  

"Наше зараз завдання – це вжити всіх заходів для вирішення збройного конфлікту, який спровокований Російською Федерацією на території України, вирішити це мирним шляхом", - наголосив він.   

Українська правда