Як маски захищають від зараження Covid-19: результати першого реалістичного випробування


У лабораторії 3-го рівня біозахисту (субмаксимального) провели реалістичний "масочний" експеримент з використанням справжньої коронавірусу.

Звичайна тканинна маска на тому, хто хоче захиститися від зараження коронавірусом, знижує поглинання вірусу при близькій розмові з інфікованим співрозмовником від 17 (найбільш ймовірно) до 40% (якщо пощастить). Підігнаний респіратор класу FFP3 (№95) на обох блокував до 90% передачі патогену, з'ясували під час унікального експерименту з коронавірусом японські дослідники. Стаття викладена в mSphere, коротко про неї повідомив канал NHK, пише Ліга новини.

Дослідження проводилися в Інституті медицини при Токійському університеті. У боксі були розміщені обвішані зсередини датчиками голови манекенів: один "видихав" повітря при імітації розмови і покашлювання, насичуючи його частками вірусу в аерозолі і мікрокраплях, інший - "вдихав" його.

Коли маску надягали на "заразного", хірургічна тришарова маска блокувала 50-70% передачі вірусу незахищеній голові, а №95 "показував ще більш значну захисну ефективність".

Нажмите, чтобы увеличить
Куди більший рівень захисту підтвердився, коли маски були на обох манекенах - "інфекційному" і "здоровому". 

Автори відзначають: навіть коли респіратор №95 був щільно прикріплений до лиця за допомогою липкої стрічки для більшої герметичності, через нього все одно проникала певна кількість частинок вірусу.

Однак, підкреслюють вони, поки невідомо, чи призведе ця невелика кількість вірусу до хвороби, чи буде вона з легким перебігом, або ж організм впорається з цією кількістю безсимптомно і "тихо" виробить імунітет.

Навіть якщо всі будуть в правильно одягнутих масках, пишуть вчені, це не дає гарантій захисту, але шанси підхопити хворобу різко знижуються.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!