Як побудувати довірливі стосунки з вашим котом


Коти є звичними для мільйонів українців домашніми улюбленцями. За результатами дослідження компанії Kantar TNS у 2019 році, коти більш популярні серед українців, ніж собаки.

Проте пошук любові та прихильності у кота може бути довгим і виснажливим заняттям. Чотирилапі улюбленці мають дуже незвичні способи порозуміння з людьми й потребують особливого підходу, пише УП. Життя.

На відміну від собак, вони не відразу звикають до власників і не готові повністю відкриватися. Ділимося дієвими порадами, як вибудувати довіру між вами і вашим котом чи кішкою, з ресурсів Catvills i iheartcats.

Будьте терплячими й дайте коту час звикнути до вас. Не намагайтесь примусити кота гратися чи спілкуватися з вами. Будьте терплячими

Перші спроби налагодити контакт з твариною можуть бути невдалими, але не здавайтеся. Рано чи пізно кіт або кішка захоче познайомитися з вами й піде на контакт першим.

Не варто злитися на тварину чи засмучуватися – ці емоції лише нашкодять вашим спробам побудувати з нею стосунки.

Дайте улюбленцю бути ініціатором контакту.

Звертайте увагу на їхні рухи та жести

Дайте коту час вивчити вас та розслабитися перед знайомством. А рухи тіла та жести тварини допоможуть вам зрозуміти її емоційний стан. 

Якщо ви будете розуміти та поважати ці сигнали, кіт почне сприймати вас як тямущого й надійного компаньйона.

Тому дайте тварині спокій і достатньо простору, якщо він чи вона показує такі  сигнали тривоги чи страху:

вуха притиснуті до голови;

шерсть сторчма;

різкі рухи хвостом вбік або хвіст стиснутий між лапами донизу;

спина вигнута догори;

сичання або ричання.

Ваші спроби доторкнутися чи заспокоїти кота в такому стані не лише зіпсують довіру між вами, але й можуть спровокувати тварину  нанести вам фізичну шкоду.

А такі жести та сигнали варто розуміти як готовність до спілкування й пестощів:

випрямлені вуха;

мурчання;

випрямлений хвіст догори;

тертя головою об ваші ноги чи руки;

готовність сидіти у вас на руках чи колінах;

не боїться показувати вам живіт.

Також спробуйте дати коту спершу обнюхати вашу руку чи одяг, щоби він вивчив запах і впевнився, що ви не несете небезпеку. Адже коти сприймають багато інформації про оточення через запахи.

Руку слід простягати долонею донизу й розслабленою, щоб вона не викликала відчуття загрози у тварини.

Найбільший вияв визнання й шани з боку кота – це тертя щоками об вашу руку чи ноги. На щоках у кота є залози із секретом. Коти труться щоками тільки об ті предмети й людей, яких вони вважають за потрібних, корисних і надійних.

Створюйте позитивні асоціації 

Коти можуть навчитися асоціювати вашу присутність з позитивними емоціями.

Тому при перших контактах варто спробувати запропонувати їм ласощі для частування. Спершу  пробуйте давати ласощі лише з простягнутої руки. Якщо кіт іде на контакт, тоді можна спробувати залишити частування на ваших ногах, коли ви сидите, і перевірити, чи готовий кіт іти до вас на руки.

Ще один спосіб створення таких позитивних асоціацій – це безконтактні ігри, наприклад, руханки з лазером. Граючись, кіт звикне пов’язувати свій веселий стан з вашою присутністю, і зрештою, почне вам довіряти.

Поважайте "заборонені" зони

Коли кіт дозволятиме вам торкатися себе, навчіться розуміти його чи її "заборонені" зони – ті місця на тілі, до яких не можна торкатися. Наприклад, багатьом котам не подобається, коли торкаються їхнього живота, адже це їхня найбільш вразлива ділянка тіла.

Уважно стежте за тим, на яких ділянках кіт відсахується від вас чи ричить – очевидно, цих ділянок не можна торкатися.

Не кричіть і не будьте різкими

Коти не люблять гучні звуки й різкі, несподівані рухи. Особливо уникайте надміру емоцій та швидких рухів при першому знайомстві.

Сором’язливі коти радше заховаються від вас в їхні схованки, якщо ви будете незграбними в рухах чи гучними. 

Якщо вам подобається імітувати розмову з котом, то ваша інтонація має бути спокійною, стишеною і виваженою. Коли ви прибиратиме його місце чи туалет, годуватиме чи просто сидітиме поруч у кімнаті, розмовляйте з ними, імітуючи приязну бесіду. Кіт звикатиме до ваших звуків і пов’язуватиме ваш голос з відчуттям безпеки й комфорту.

Формуйте щоденні ритуали

Котам дуже подобається відчуття передбачуваності при спілкуванні з людьми. Тому доречно сформувати певний ритуал для спілкування з вашим улюбленцем.

Наприклад, вітайтесь у певній формі щоранку або коли повертаєтесь з роботи. Ці вітання можуть бути почухуванням за вухом, підборіддям або в нижній частині спини. 

Ритуали стануть звичними для вашого чотирилапого друга й нагадуватимуть, як господар любить і цінує його.

Не забувайте про гру

Через гру коти теж звикнуть пов’язувати вашу присутність з позитивними емоціями.

Щоденні спільні ігри дадуть можливість знайти розуміння й довіру в одне одного.

Якщо ви спробуєте гратись з котом уночі – час їхньої природної активності – кіт однозначно полюбить вас як свого тямущого й цікавого друга.

Головними порадами, втім, залишаються не поспішати з контактом і поважати особистий простір й унікальні потреби пухнастого улюбленця. 

З плином часу будь-який кіт чи кішка самостійно проявить інтерес до вас і розпочне комунікацію. Але ваші негативні емоції злості чи роздратування, а тим паче спроби покарання кота, не допоможуть вам знайти спільну мову, а тільки більше віднадять тварину від вас.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!