Як прикарпатським дітям допомогти адаптуватись до шестиденного навчання?


Ще донедавна батьки прикарпатських школярів були стурбовані чутками про те, що навчальний рік цьогоріч розпочнеться швидше. Мовляв, у зв’язку з газовою ситуацією в Україні та потребою економії бюджетних коштів на опалення шкіл, навчання в школах може стартувати з середини серпня.

Натомість чиновники Прикарпаття вирішили іншим методом оптимізувати освітній процес.

Як пояснив раніше заступник голови ОДА з гуманітарних питань Сергій Адамович, на Прикарпатті діти підуть до школи 1 вересня, як і зазвичай, щоправда навчатимуться шість днів на тиждень. І тоді, в залежності від кількості зекономлених на суботах днів, будуть продовжені зимові канікули.

Проте яким чином шестиденне навчання впливатиме на школярів кореспондент «Бліц-Інфо» запитав у шкільного психолога однієї з прикарпатських шкіл Тетяну Яковин-Гуменяк.

Як розповіла спеціаліст, щороку на початку навчання у дітей проходить адаптація до режиму навчання.

«З початком кожного навчального року в учнів з’являється так званий «осінній синдром» . Про його прояви свідчить те, що діти швидко втомлюються, вони менш працездатні, часто в них виникають головні болі, спостерігається зниження апетиту. Причинами цього є труднощі у адаптації до навчання після тривалих канікул», - розповідає шкільний психолог.

За словами Тетяни Яковин-Гуменяк, запроваджене шестиденне навчання безумовно вплине на школярів ще більше. Тому, на її думку, слід правильно розпланований режим дня дитини. Оскільки це має стати запорукою її адаптації до нового графіку навчання.

«Будь-які нововведення в звичне шкільне життя спричиняють дезадаптацію у дітей. А отже введення шестиденного навчального тижня позначиться негативно на фізичному та психічному здоров’ї учнів. Щоб підготуватись до таких змін потрібно до початку навчання звикнути з цією думкою і обов'язково скласти режим дня для дитини. А починати дотримуватись його слід вже зараз, ще до початку навчання, зокрема і в суботні дні. Це допоможе уникнути труднощів з прокиданням під час навчання і дасть змогу дитині швидше адаптуватися», - рекомендує шкільний психолог.

Також пані Тетяна радить батькам звільнити дітей від великих фізичних навантажень у навчальні дні. Оскільки наближається осінній період, то для підтримки організму дитини в її раціон обов’язково потрібно включити необхідні вітаміни. У вихідний день психолог обов’язково рекомендує батькам разом з їхніми дітьми проводити сімейний відпочинок на природі. Особливо це стосується молодших школярів, яким  необхідно перебувати на свіжому повітрі не менш 3 - 4 годин на день. Крім того, варто забезпечувати максимум приємних вражень для дітей.

«Правильне чергування різних видів діяльності, повноцінний міцний сон, регулярний відпочинок на свіжому відпочинку - все це сприяє нормальному розвитку нервової системи та забезпечує дитині гарну працездатність. Батькам не варто про це забувати. Навпаки, потрібно слідкувати за тим, щоб діти не займались одноманітними справами, не проводили багато часу за комп’ютерами та добре спали», - каже психолог.

Що ж до старшокласників, то вони, вважає жінка, швидше за все навчальну суботу перетворять на «розвантажувальний день», так як раніше це відбувалось у п’ятницю. Тому, на думку шкільного психолога,  до додаткового дня діти старшого шкільного віку будуть відноситись несерйозно, або не будуть відвідувати школу в цей день взагалі. Що може негативно позначитися на засвоєнні ними навчального матеріалу.