Як розрахувати окупність сонячної електростанції: покроковий гайд


Окупність сонячної електростанції: покроковий гайд

Встановлення сонячних електростанцій буде справді вигідною інвестицією, якщо правильно провести розрахунки їхньої окупності. Ми підготували покроковий гайд, який допоможе вам краще розібратися з особливостями розрахунків.

Крок 1 – Початкові витрати

Спочатку нам потрібно врахувати у скільки обійдеться безпосередньо сонячна електростанція, яка складається із панелей, інверторів, монтажних робіт та додаткових витрат (кабелі, кріплення та ін). Щоб розрахувати кінцеву вартість початкових витрат, вам просто потрібно додати усі кошти, які ви вклали на початковому етапі, а саме:

вартість панелей;

ціну інверторів;

вартість монтажних робіт;

ціну акумуляторів (якщо ви плануєте їхнє використання).

Якщо самостійно вам складно розібратися у необхідному обладнанні, ви можете проконсультуватися зі спеціалістами Ксолар, адже компанія надає безплатний розрахунок вартості сонячних панелей.

Крок 2 – Оцінюємо річне виробництво електроенергії

Вам потрібно розуміти, якою є потужність вашої системи та рівень інсоляції у вашому регіоні. Під інсоляцією ми розуміємо кількість сонячних годин, коли модулі працюватимуть на повну. Приблизна формула річного виробництва електроенергії виглядає таким чином: потужність системи множимо на середню кількість сонячних годин на добу та множимо на 365 днів.

Крок 3 – Розраховуємо термін окупності сонячної електростанції

Щоб розрахувати термін окупності, нам спочатку необхідно визначити показник річної економії. Отримати цей розрахунок можна, визначивши тариф на електроенергію у вашому місці проживання. Нас цікавить вартість 1-го кіловата за годину. Потрібно розрахувати суму витрат на електроенергію до та після монтажу сонячної системи.

Тобто, простіше кажучи, річна економія буде визначатися формулою, де ми показник річного виробництва електроенергії множимо на тариф за електроенергію. Після цього ми можемо переходити до терміну окупності (в роках). Потрібно суму початкових витрат розділити на річну економію.

Крок 4 – Враховуємо додаткові фактори

Це скоріше не крок, а рекомендація, адже вам необхідно також врахувати можливі потенційні додаткові витрати. Зокрема, сюди варто віднести необхідність заміни інверторів чи акумуляторів (це потрібно робити кожні 6-10 років), “Зелений тариф”, який дозволить отримувати виплати від держави за продаж електроенергії.

 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!