Як світові лідери йшли у відставку після акцій протесту


Масові акції протесту дуже часто приводять до відставок президентів, урядів, міністрів. Особливо якщо влада наважується на кривавий конфлікт з народом.

Рубрика «Щоб ми так жили» зібрала приклади останніх років у різних країнах світу – коли найвищі державні посадовці здавалися під натиском громадськості.

Болгарія

20 лютого 2013 року в результаті масових акцій протесту у відставку пішов уряд Болгарії на чолі з Бойко Борисовим. Тисячі болгар вийшли на вулиці з протестами проти підвищення цін на електроенергію. Поліція застосувала силу проти демонстрантів, в результаті суточок до лікарень потрапило 25 осіб.

Після розгону акції Борисов заявив, що не бажає працювати в уряді, який несе відповідальність за побиття людей. «Кожна крапля крові лежить на нашій совісті», - заявив він.

Колумбія

3 вересня 2013 року у відставку пішов уряд Колумбії . Усі 16 членів Кабінету міністрів звільнилися після того, як міліція застосувала силу до демонстрантів. 19 серпня мешканці Колумбії влаштували загальнонаціональний страйк у зв’язку з важкою економічною ситуацією у країні. На шостий день протестів правоохоронні органи розігнали акцію протесту, застосувавши силу. Було поранено багатьох демонстрантів.

Туніс

28 вересня 2013 року у відставку вирішив піти уряд Туніс – теж в результаті масових протестів, які охопили всю країну. Приводом до демонстрацій стало вбивство кількох туніських опозиціонерів. Тунісці також зібрали більше 4 млн підписів за дострокову відставку уряду.

Греція

У грудні 2008 року небувала акція протесту спалахнула у Греції. Приводом стало вбивство 15-річного підлітка від рук поліцейського. Не демонстрації проти влади вийшли в основному студенти. Країну було паралізовано. Молоді люди закидували поліцейських камінням, запалювальними сумішами, протестували біля адміністративних будівель і навіть підпалили різдвяну ялинку біля парламенту.

За вбивство підлітка у в’язницю посадили двох поліцейських. Про відставку попросив міністр внутрішніх справ Прокопіс Павлопулос.

Мальдіви

7 лютого 2012 року у відставку пішов президент Мальдів Моххамед Нашид – після того, як до масових акцій опозиції приєдналися поліцейські. Спершу акції з вимогою відставки президента проходили мирно. Втім пізніше правоохоронці отримали наказ зняти захист, який розділяв прихильників і противників чинної влади. Поліцейські вирішили, що такий наказ є незаконним і доєдналися до лав опозиції. Вірною президентові залишилась армія, виникли криваві сутички між армією і поліцією. Президентові довелося піти у відставку.

Угорщина

У цивілізованих країнах приводом для відставки президента не обов’язково має бути кривавий конфлікт. 3 квітня 2012 року свій пост покинув президент Угорщини Пал Шмітт. Його звинуватили у плагіаті докторської дисертації, яку він захистив ще 20 років тому. «Оскільки відповідно до Конституції президент повинен представляти єдність угорського народу, і оскільки моя особа, на жаль, стала синонімом розділу (народу), я вважаю, що мій обов’язок – покинути пост», - заявив Шміт після акцій протесту, які відбулися у багатьох містах Угорщини.

Джерело: NovaUkraina