Як у Франківську забезпечують харчуванням пацієнтів лікарні


Усі пацієнти, які перебувають на лікуванні у Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська зауважують, наскільки якісним є харчування у медичному закладі.

А забезпечує це харчування відділення лікарняного харчоблоку, де працюють дієтсестра, завскладом, старший кухар, чотири кухарі і семеро кухонних робітників.

Центральна міська клінічна лікарня розгорнута у зимовий період на 460 ліжок та на 380 ліжок у літній час.

Забезпечити пацієнтів лікарні харчуванням непросто, адже необхідно дотримуватися чітко визначених норм, витримувати відповідну кількість білків, жирів, вуглеводів, дбати про калорійність їжі.

Працівники харчоблоку мають дотримуватися і відповідних дієтичних столів. Тому у лікарні готують по три різновиди кожної страви. Скажімо, звичайний суп тут варять як загальний, для пацієнтів терапевтичного, кардіологічного, неврологічного відділів, окремих пацієнтів хірургічного відділу, так і дієтичний, для хворих із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. А окремо готують супи, спеціально перетерті на блендері, для післяопераційних хворих і для пацієнтів з панкреатитами.

У лікарні діє триразове загальне харчування, також передбачене чотириразове харчування для хворих із діабетом і для пільгових категорій населення.

На перший сніданок усі пацієнти отримують чай або каву, хліб з маслом, кашу та салат з бурячка. На обід передбачене перше, друге, салат, чай (компот або кисіль), обов’язкова м’ясна страва. На вечерю у лікарні подають кашу та салат з бурячка.

Для загальних столів у лікарні готують запіканки – рисову, манну, макаронну, випікають оладки та булочки. По вівторках і четвергах пацієнтам готують страви із печінки, у понеділок та середу – страви з курятини, по п’ятницях стараються подавати рибу.

«Ми стараємося творчо підійти до своєї роботи і хоч трошки забезпечити пацієнтам відчуття комфорту. Так, на Різдво ми готували кутю, вареники, узвар. Запропонувати 12 традиційних страв ми, звісно, не можемо, але намагаємося, щоб людина відчула себе по-домашньому. А на Великдень ми обов’язково замовимо паски на ПАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат» та подамо пацієнтам  звичні атрибути свята – ковбасу та яйця. Чимало власників фермерських господарств Івано-Франківщини щороку надають лікарні благодійну допомогу – крупи, горох, пшеницю, ячмінь, а також овочі, фрукти, особливо яблука, помідори  та капусту. Це допомагає урізноманітнити раціон наших пацієнтів. А ми уже самостійно заготовляємо на зиму багаті на вітаміни квашену капусту та помідори», – розповідає медсестра з лікувального харчування ЦМКЛ Наталія Мельницька.

За її словами, завдяки турботі головного лікаря міста Тараса Масляка, у лікарні створено усі умови для відділення харчоблоку: придбано холодильники, картоплечистки, протирочна машинка, овочерізка.

У різних відділах лікарні відкриті їдальні, працівники транспортують їжу з харчоблоку по відділах. Проте у окремих відділеннях, де перебувають дуже важкі хворі, а це хірургія та  судинна неврологія, їжу розносять по палатах.

Працівники лікарні жартують: хоча виписка пацієнтів відбувається у ранковий час, нерідко хворі відмовляються виписуватися з медичного закладу, поки не отримають порцію обіду. Для  тих, хто працює у лікарняному харчоблоці, це найвище визнання їхньої роботи.