Як в Івано-Франківську зашкодити здоров'ю за 8 гривень


На вітринах деяких франківських аптек можна побачити оголошення про продаж п’явок.

Наскільки вони безпечні та чи справді можуть стати ліками, дізнався кореспондент «Бліц-Інфо».

П’явки коштують досить дешево (близько 8 гривень), тож часто люди вирішують зекономити на власному здоров’ї, займаючись самолікуванням. Але наслідки можуть бути смертельними.

«П’явки, що продаються в аптеках, є медичними, тобто купувати їх можна, – каже  франківський гірудотерапевт Іван Чугайда. – Але попередньо треба обов’язково проконсультуватися з лікарем . Окрім того, що тривале самолікування може взагалі не дати жодного ефекту, то ще й варто пам’ятати про чималі загрози. Наприклад, некомпетентне застосування п’явок у ділянці за вухами може призвести до смерті – внаслідок прокусу артерії. Так само досить небезпечна ділянка на ногах, де п’явка може пошкодити вени, в результаті – величезна гематома, біль і тривале загоювання».

Для кожного захворювання є свої місця постановки п’явок. Важливо – аби таких постановок не було забагато. Адже, це може спричинити пониження тиску, надмірну крововтрату чи непритомність. 

Також під час самолікування  п’явками, зазвичай, неправильно доглядають за ранами після укусів, що спричинює нагноєння тої чи іншої частини тіла. Лікар зауважує, що в його практиці навіть траплялися випадки гангрени. І закликає не займатись самолікуванням, щоб не спричини шкоду власному здоров’ю.