Які келихи мають бути в кожному домі?


Всього в світі існує кілька десятків видів ємностей для подачі білих, червоних, рожевих, ігристих і кріплених вин. Гурмани і енологи збирають справжні колекції комплектів посуду для різних напоїв - від простенького сапераві до вишуканого Шато Нуар особливо сприятливого року.

Любителям досить купити келихи для вина 3-4 видів: місця займають небагато, правила столового етикету дотримані.

У чому різниця між винними келихами?

Вино має здатність вбирати і зберігати аромати дубової бочки, шкірок винограду, унікальних напівтонів різних сортів. Для кожного сорту енологи розробили особливі умови зберігання й подачі: температурний режим, час на відпочинок, відстань до носа. Форма келиха і висота ніжки гарантують максимальний аромат, повноту букета і оптимальну температуру для вина.

Ігристі вина

Вони радують око грою бульбашок: шампанське оживає в руках, створює особливу атмосферу. Вузькі високі келихи-флюте призначені виключно для шампанського і сидру. Неможливо уявити собі весільний або новорічний стіл без флюте, наповнених холодним звеселяючим шампанським.

Тонкі вина

Бургундський келих пізнаваний відразу: чаша об'ємом до 750 мл, широка середня частина, високі стінки і звужений верх. Цей фужер призначений для вишуканих червоних вин кімнатної температури. Тонкі стінки дозволяють оцінити щільність і колір напою, широка середина максимально розкриває аромат, а звужений верх концентрує його і дозволяє насолодитися кожною нотою унікального букета.

Бургундські келихи романтичні, фотогенічні і створюють особливий настрій. Наповнені іскристим червоним вином, вони ідеальні для тихих домашніх посиденьок біля каміна, неспішних бесід і роздумів на самоті.

Столові вина

Бордоські келихи менше обсягом і не такі пузаті, як бургундці:

  • для теплого червоного вина традиційно використовуються келихи об'ємом до 260мл;
  • охолоджене біле прийнято подавати в чашах до 100 мл, щоб напій не встигав нагріватися.

Висока ніжка допомагає не нагрівати напій долонею. Верх келиха – звужений, прямий, розширений. Ширина фужера збільшує площу зіткнення напою з повітрям і швидко вивільняє ароматичні речовини.

Міцні напої

Коньячний келих-сніфтер на ультракороткій ніжці з широким дном і звуженим верхом забезпечує прогрів напою долонею, максимальну концентрацію аромату і збереження спирту. Підійде для бренді і арманьяків.

 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!