Янукович у Суді ЄС доводить, що він - "легітимний президент"


Колишній президент України Віктор Янукович, який переховується від правосуддя у Росії, вимагає у Суді ЄС визнати його усунення з посади незаконним і скасувати санкції ЄС проти нього.
Віктор Янукович вимагає скасувати запроваджені проти нього 5 березня санкції Європейського Союзу, які передбачають замороження рахунків у банках спільноти. Екс-президент вважає санкції помстою ЄС за його відмову від європейського курсу України. 
 
Це випливає з тексту його позову до Суду Європейського Союзу у Люксембурзі, оприлюдненого у понеділок, 4 серпня, в Офіційному журналі ЄС, пише DW.
 
У позові Янукович протестує проти того, що у рішенні про санкції його названо "екс-президентом" і називає себе "легітимним" і "демократично обраним" президентом України (позов датований 15 травня), а перехідний уряд – "незаконним". Позивач стверджує, що, запровадивши санкції проти нього, Європейський Союз "намагався догодити" перехідному уряду, аби він погодився на тісніші відносини з ЄС.
 
Екс-президент вважає замороження його рахунків у ЄС неправомірним, адже "на момент запровадження санкцій проти нього українські правоохоронні органи не вели слідство за підозрою у незаконному відчуженні державних коштів та виведенні їх за кордон". Крім того, Янукович вважає, що блокування його активів є "порушенням права власності, гарантованого Хартією основних прав Європейського Союзу".
 
Повністю ідентичні позови до Суду ЄС подали і обидва сини Януковича – Віктор та Олександр