Яремчанська міська рада порушує права дітей на захист від домашнього насильства


Співробітники регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області здійснили плановий моніторинговий візит до Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, з метою вивчення стану додержання права на захист дітей від домашнього насильства в органах місцевого самоврядування.

Моніторингом охоплено діяльність служби в справах дітей, управління соціального захисту та надання соціальних послуг населенню, управління освіти, культури, спорту та молодіжної політики виконкому Яремчанської міської ради, КНП «Яремчанська центральна міська лікарня» та Відділення поліції № 1 (м. Яремче), на які покладаються певні функції щодо вжиття заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Про це йдеться на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Під час моніторингу встановлено, що у Яремчанській міській раді визначено уповноважену посадову особу (керуючого справами виконавчого комітету міської ради), відповідальну за координацію заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі на території громади. Створено Міжвідомчу раду міськвиконкому з питань, сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. На базі Яремчанської центральної міської лікарні наявний кабінет первинної допомоги постраждалим особам.

Водночас виявлено низку порушень у діяльності Яремчанської міської ради стосовно забезпечення права на захист дітей від домашнього насильства.

Так, у громаді не забезпечується взаємодія суб’єктів, що здійснюють заходи в сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, порядок якої передбачений постановою Уряду від 22.08.2018 № 658. Не створено спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб.

Не ведеться журнал реєстрації заяв про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Неналежно ведеться журнал обліку звернень і повідомлень стосовно дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах, у якому служба у справах дітей не реєструє усі звернення і повідомлення стосовно дітей, які перебувають у СЖО, в тому числі й через насильство або жорстоке поводження. При цьому в службі наявні особові справи, у яких містяться звернення про факти домашнього насильства стосовно дітей.

Варто зазначити, що штатна чисельність служби у справах дітей становить 2 одиниці, проте питаннями у справах дітей займається фактично 1 працівник.

Крім цього, в процесі адміністративно-територіальної реформи та утворення Яремчанської міської територіальної громади було ліквідовано Яремчанський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Інших установ, які б надавали соціальні послуги сім’ям з дітьми, у громаді немає. Також відсутні фахівці із соціальної роботи. Зазначене свідчить про те, що на території громади соціальні послуги сім’ям з дітьми, в тому числі постраждалим від домашнього насильства, не надаються.

Під час моніторингу виявлено й інші порушення щодо додержання права на захист дітей від домашнього насильства, про які поінформовано уповноважену посадову особу міської ради з наданням рекомендацій щодо їх усунення.

За результатом моніторингу Яремчанському міському голові готується звіт та відповідний акт реагування.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!