Юна франківка створила 3D-прототип лавки, що допомагає підтримувати режим соціальної дистанції


14-річна школярка з Івано-Франківська Ірина Лучин перемогла у всеукраїнському освітньому проєкті STEM is FEM.

Про це сьогодні Суспільному розповіла кураторка конкурсу Єлизавета Коренко.

Дівчина створила 3D-прототип міської лавки, що допомагає підтримувати режим соціальної дистанції в умовах карантину.

Ірина Лучин вже брала участь у схожих проєктах, проте перемогла вперше. Свою роботу назвала "Флора 1". Вмонтований ліхтар перетворює лавочку на елемент міського освітлення вночі.

14-річна іванофранківка перемогла у всеукраїнському проєкті STEM is FEM

Дівчина розповідає, звідки виникла саме така ідея: "Треба було зробити лавочку, яка допоможе зберігати соціальну дистанцію під час карантину. Тому я зробила лавочку, де є місце для двох осіб. Між ними є горщик для дерева, що якраз і допомагає зберегти цю дистанцію".

Школярка пояснює, чому назвала проєкт "Флора 1": "Спинка лавочки виглядає як травинки. Також є ще два інших варіанти лавочки "Флора 2" та "Флора 3", які разом утворюють серію. В другому варіанти між людьми будуть бутони квітів. А в третьому – підсніжники".

Також Ірина Лучин розповідає, що 3D-моделювання та програмування – її хобі. А тому не виникало проблем під час створення власного проєкту.

"Воно мене підштовхнуло вивчати ще більше різних нових програм. Тому що я побачила, що моє хобі може приносити велику користь", - каже учениця.

За словами кураторки проєкту Єлизавети Коренко, участь у творчому конкурсі взяли тридцять дівчат із 13-ти міст України. Під час дводенного навчання вони ознайомилися із основами розробки 3D-моделювання об’єктів й за добу розробили власні проєкти та презентували їх.

14-річна іванофранківка перемогла у всеукраїнському проєкті STEM is FEM

"В Іри було дуже цікаве бачення, а також воно було поєднано із функціональним баченням. Була дуже якісно виконано 3D-модель і та розроблена цікава ідея. Іра вирішила додати до своєї лавочки рослинні мотиви, і це було особливо. Між лавочкою в неї було дерево, а це, по-перше, забезпечує соціальну дистанцію, по-друге, створює на вулиці озеленення", - розповідає Єлизавети Коренко.

Кураторка додає, що модель міської лавки Ірини Лучин було надруковано у масштабі 1:6 із екологічного матеріалу. У нагороду за перемогу в конкурсі дівчина отримала власний 3D-принтер.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!