«З’їж яблуко проти Путіна»


Поляки розпочали флешмоб «З'їж яблуко проти Путіна!» у соцмережах Twitter та Facebook у відповідь на запровадження Росії заборони на ввезення майже всіх польських фруктів, зокрема і яблук. Заборона починає діяти від 1 серпня 2014 року.

Під хештегом #jedzjablka («їж яблука») поляки розміщують свої фото з надкушеними яблуками та пляшками сидру. Ідея акції належить заступнику редактора видання Puls Biznesu Гжегожу Навацькому. Саме він написав у Twitter «Дай відповідь Путіну - їж яблука і пий сидр. (‪#‎JedzJablka i pij cydr). Приєднайся до акції і кинь фото з яблуком».

Він також заявив, що заборона польських фруктів для ввезення Росію - це суто політична акція, за якою криється помста Польщі за активну позицію у підтримці України. «Чому на овочі і фрукти? А тому, що ми це відчуємо - Польща є найбільшим виробником яблук в Європі, більшість з яких йде на експорт, більше половини - в Росію», - написав Навацький.

Крім демонстрації одностайної позиції, акція також має на меті підтримати польських виробників яблук і зменшити їх надлишок на місцевому ринку.

«Лише трошки бажання і ми можемо показати Путіну фігу. Як це зробити? Ми повинні просто їсти більше яблук. Вистачить якщо кожен поляк з’їсть на 4,5 кг яблук більше, ніж звикло. І тоді Путін зможе вдавитися своїм ембарго», - написало видання Puls Biznesu.  (Дослівно, останнє речення звучить дещо гостріше: «I Putin swoje embargo będzie mógł sobie upchnąć w buty»). 

Підтримати акцію закликав і Станіслав Козей, радник президента Польщі Броніслава Коморовського. За його словами, в такий спосіб Польща показує, що не дозволить Росії залякати себе ембарго, передає інформагенція AFP.

Флешмоб щохвилини набирає обертів. Свої фото з надкушеними яблуками розмістили вже майже всі редакційні колективи польських медіа, відомі політики, суспільні діячі та інші. Акцію підтримали і українські дипломати – на своїй сторінці у Facebook, вони розмістили колективне фото з надкушеними яблуками.

Як повідомляв ZAXID.NET, про заборону на постачання овочів і фруктів з Польщі заявив офіційний представник російської Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) Олексій Алексєєнко 30 липня. За його словами приводом для його прийняття стали численні порушення при сертифікації продукції, що постачається, і виявлення карантинних для Росії об'єктів. За російськими даними, імпорт лише яблук, груш та айви з Польщі до Росії торік становив 776 тис.тонн, загальною вартістю понад $427 млн.