За три місяці прикарпатські енергетики зібрали 22 кілограми використаних батарейок


Результатом першого етапу акції «Батарейки, здавайтеся!», що тривав у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» впродовж 3 місяців, стали зібрані 22 кг хімічних елементів живлення. Відпрацьовані батарейки представник компанії Олександра Родик передала на переробку до ДП «Аргентум» (м.Львів) під час тематичної конференції, що проходила 26 вересня на базі цього підприємства.

Оголосивши гасло 2013 року «Ми обираємо зелену лінію – лінію життя!», у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» більше уваги звернули на питання утилізації відходів від діяльності компанії. Поряд з упорядкуванням виробничих процесів, виникла ініціатива збору батарейок самими працівниками.

Були підготовлені відозви до енергетиків, обладнано зручні місця збору.

«Цікаво, що ініціатива швидко поширилися не лише у центральному офісі енергокомпанії, а й у філіях товариства, - розповідає керівник проекту з охорони навколишнього середовища у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександра Родик. - Сподіваємося, що на наступному етапі акції «Батарейки, здавайтеся!», яка вже стала постійною, ми зберемо і привеземо на переробку ще більше відпрацьованих матеріалів. Нам справді не байдужий стан довкілля. Цим пояснюються і наші ініціативи, і наша участь як корпоративного партнера у тематичній конференції».

Організаторами науково-практичної конференції «Утилізація відпрацьованих хімічних джерел струму» виступили Український Союз Промисловців та Підприємців і Державне підприємство «Арґентум». На зустріч до Львова приїхали представники наукових та дослідних інституцій, фахівці підприємств, що працюють на ринку вторинних ресурсів, представники громадських організацій та інших зацікавлених сторін з цілої України.

Головні питання, які обговорювалися фахівцями, стосувалися правових засад та нормативного забезпечення утилізації відпрацьованих предметів ужитку, також теорії та практики організації їх збирання і логістики. Зокрема Тарас Когут, директор Інноваційного центру ДП «Арґентум», запропонував до обговорення моделі утилізації, технології збору, обробки і переробки хімічних джерел струму, застосування вторинних матеріалів, отриманих від утилізації батарейок. Також було розглянуто можливі алгоритми співпраці учасників ринку постачання і переробки відпрацьованих батарейок. 

Державне підприємство «Арґентум» (м. Львів) приймає на переробку відпрацьовані батарейки усіх видів. Хімічні джерела струму приймаються на нульових умовах, тобто безоплатно. Налагоджена співпраця з активістами, які проводять збір на території низки регіонів України, також є домовленості з корпоративними партнерами. Від листопада 2011 року до 25 жовтня 2013 року було зібрано 6,270 тонни матеріалу усіх видів. Весь матеріал сортується та розподіляється за групами технологічності. Частина товару перероблена в лабораторно-промисловому режим.

Довідково

Для впровадження кращих практик з організації процесу «Охорона навколишнього середовища» у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» реалізується проект, метою якого є вивчення і адаптація вимог законодавства та досвіду діяльності інших компаній в галузі екології. Енергетики ставлять собі за ціль виявити та звести до мінімуму ризики заподіювання підприємством негативного екологічного впливу. Також розробляється система управління екологічним знаннями, спрямована на підвищення екосвідомості співробітників.